Verkkouutiset

Hiljainen Vuosaaren satama Helsingissä 11. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Poliittisten lakkojen seuraus: Suomen vienti romahti

Vientimäärät laskivat maaliskuussa 30 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaakaupan vienti väheni maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Alkuvuonna eli tammi-helmikuussa vienti vielä kasvoi edellisvuoteen verrattuna.

– Maaliskuun luvuissa näkyy selkeästi se, mitä poliittinen lakko teki Suomen viennille: romahdutti sen, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kun viime vuoden maaliskuussa vientiasiakirjoihin kuuluvia alkuperätodistuksia myönnettiin 4790 kappaletta, oli tämän vuoden maaliskuun luku 3340 kappaletta. Pudotusta on siis kaikkiaan 30 prosenttia.

– Tämän vuoden ja viime vuoden maaliskuut ovat varsin vertailukelpoisia keskenään. Viime vuonnakaan pandemia ei enää vaikuttanut ja sodan alustakin oli kulunut jo vuosi aikaa, eikä se ollut enää niin akuutti shokki kuin vielä vuonna 2022. Voikin sanoa, että tämän vuoden maaliskuun viennin romahdukseen syynä on poliittinen lakkoilu, Romakkaniemi sanoo.

Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia yrityksille, jotka vievät tavaraa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle. Luvut eivät ole siten yhteneväisiä tullin tilastojen mukaan, mutta kertovat suunnan. Tullin tilastot, jotka sisältävät viennin myös EU-maihin, valmistuvat kuukauden viiveellä.

Alkuvuonna eli tammi-helmikuussa vienti vielä kasvoi edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tammikuussa vienti kasvoi 1,5 prosenttia ja helmikuussa 10 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

– Vienti oli lupaavassa vauhdissa alkuvuonna. Ilman lakkoja tilanne näyttäisi alkuvuoden osalta varmasti jo erittäin hyvältä Suomen kipeästi tarvitsemaa talouskasvua ajatellen, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi on tyytyväinen, että lakot loppuvat nyt toistaiseksi, mutta se ei auta oikomaan syntynyttä tuhoa.

– Maaliskuu on täysin menetetty, sitä ei pystytä enää korvaamaan. Kun lakot nyt loppuivat, satamissa puretaan vielä pitkään lakkojen aikana syntynyttä sumaa, eikä vienti pääse täyteen tehoon vielä pitkään aikaan. On tämä surkeaa, Romakkaniemi sanoo.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)