Verkkouutiset

Ukrainan merivoimien jakama kuva harjoituksesta. / UKRAINAN MERIVOIMAT

Suomen Uisko-luokan veneet ilmestyivät Ukrainan harjoitukseen

Ukrainan laivasto julkaisi kuvia, joissa sotilaat harjoittelevat maihinnousua rannikolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan laivasto käytti koulutuksen aikana Suomen lahjoittamia Uisko-luokan miehistönkuljetusveneitä harjoitellessaan maihinnousua.

Asiaa koskevat kuvat julkaistiin Ukrainan laivaston sosiaalisen median tileillä. Tileillä ei kuitenkaan kerrota, että kyseessä olisivat Suomen puolustusvoimien lahjoittamat alukset. Tunnistuksen teki ukrainalainen Militarnyi-uutissivusto.

Suomi ei ole kommentoinut Uisko-luokan veneiden mahdollista lahjoittamista Ukrainaan. Militarnyi huomauttaa, että Romanian presidentti Klaus Iohannis sanoi maaliskuussa 2023 antaneensa luvan suomalaisten veneiden kuljettamiseksi Ukrainaan Romanian kautta.

Militarnyi kertoo, että Ukrainan joukot harjoittelivat merijalkaväen maihinnousua, meren ylittämistä, liikkumista, taistelumuodostelmien muodostamista ja merijalkaväen maihinnousua rannikolle. Julkaisun mukaan tällaisia harjoituksia pidetään maihinnousujen harjoittelemiseksi vihollisen valtaamalle rannikolle. Tällaista rannikkoa löytyy esimerkiksi Krimin niemimaalta.

– Pyrimme saumattomaan koordinointiin venemiehistöjen välillä sääolosuhteista tai vihollisen läsnäolosta riippumatta. Taisteluskenaarioissa ryhmän on toimittava yhtenäisenä yksikkönä”, kommentoi Militarnyille Volodymyr, joka toimii yhden maihinnousuveneen komentajana.

Suomen merivoimille Uisko-luokan veneitä on valmistettu neljässä sarjassa. Ensimmäistä, U-100-sarjaa, valmistettiin vuosina 1970-1975 ja niissä oli vielä vanerinen runko. Niitä ei valmistanut suomalainen Marine Alutech, kuten myöhempiä U-200-, U-300- ja nykyisin käytössä olevaa U-400-sarjaa.

Alankomaiden puolustusministeriö kertoi maaliskuussa, että se lahjoittaa Ukrainalle 14 jäykkärunkoista kumivenettä (RHIB), kolme CB90-taisteluveneitä ja viisi jokipartiointiin soveltuvaa venettä.

Oikaisu 24.5. klo 14.20: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Marine Alutech olisi saksalainen yritys. Marine Alutech on suomalainen yritys, jolla on toimipiste myös Saksassa.

Ukrainan merivoimien jakama kuva harjoituksesta. / UKRAINAN MERIVOIMAT
Ukrainan merivoimien jakama kuva harjoituksesta. / UKRAINAN MERIVOIMAT
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)