Verkkouutiset

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Hintojen nousu iskee: Suomen talousnousun arvioidaan pysähtyvän

Hintakehitys syö kotitalouksien ostovoimaa.

Tuoreen Akava Worksin talousennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja 1,0 prosenttia ensi vuonna.

– Jyrkkä hintojen nousu syö kotitalouksien ostovoimaa. Kun talouskasvu ja yksityinen kulutus hiipuvat, työllisyyden paraneminen pysähtyy. Kasvussa olevat asuinrakennusinvestoinnit alkavat supistua pian ja lasku jatkuu vuonna 2023, ennusteessa todetaan.

– Maailman rajujen muutosten vanavedessä talouksien näkymät ovat huomattavasti vaisummat kuin vuoden 2021 lopulla. Talouskasvu hidastuu merkittävästi vuoden 2022 ja 2023 aikana Suomessa ja muualla Euroopassa, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Vuosien mittainen nollakorkojen aika on päättynyt. Euroalueen markkinakorot ovat kohonneet nopeasti alkuvuoden aikana ennakoiden Euroopan keskuspankin ohjauskoron nostoja.

– Euroopan keskuspankin ohjauskoron nostoja on luvassa heinäkuussa ja syyskuussa sekä lisää vuonna 2023. Suomalaisten kotitalouksien asuntolainojen korot nousevat. Korkojen ja hintojen nousu pakottaa kotitaloudet, yritykset ja julkisen sektorin harkitsemaan valintojaan tarkemmin ja todennäköisesti luopumaan jostain. Kaikkeen entiseen ei ehkä ole enää varaa, Sorjonen jatkaa.

Suomen kuluttajahintojen nousu kiihtyi huhtikuussa 5,7 prosenttiin ja Eurostatin ennakkotietojen mukaan toukokuussa peräti 7,1 prosenttiin.

– Tällaisia inflaatiolukemia nähtiin edellisen kerran 1990-luvun alussa, joten muutos on todella valtava. Merkille pantavaa on, että valtaosa hintojen noususta selittyy edelleen asumisen ja liikenteen kallistumisella. Arvioimme kuluttajahintojen nousun vauhdittuvan vuonna 2022 keskimäärin 5,9 prosenttiin ja hidastuvan 2,3 prosenttiin vuonna 2023, Sorjonen sanoo.

Avoimia työpaikkoja on paljon ja alkavia työttömyysjaksoja on edelleen tavanomaista vähemmän. Vastavalmistuneet työllistyvät ilmeisen hyvin, sillä heitä on työttömänä vähän. Lomautettujen määrä on pudonnut normaaliksi. Pitkäaikaistyöttömyys on selvästi koholla, mutta vähenemässä ainakin toistaiseksi.

– Kun talouskasvu hiipuu ja hintojen nousu leikkaa ostovoimaa, työllisyyden paraneminen on tiukassa. Arvioimme, että työttömien määrä asettuu nykyiselle tasolle ja työttömyysaste on keskimäärin 6,6 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna, Sorjonen sanoo.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS