Verkkouutiset

Suomeen ennustetaan nyt tänä vuonna 1,7 prosentin kasvua 2,8 prosentin sijaan. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Suomen talous kärsii Pohjoismaista eniten sodasta

Danske Bank alentaa Suomen ja Ruotsin kasvuennusteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjoismaiden toipuminen koronakriisistä hidastuu Ukrainan sodan takia, kertoo Danske Bankin Nordic Outlook –katsaus.

Pankki leikkaa Suomen ja Ruotsin kasvuennusteita verrattuna vuoden alussa ilmestyneeseen edelliseen Nordic Outlook –raporttiin. Suomeen ennustetaan nyt 1,7 prosentin kasvua 2,8 prosentin sijaan ja Ruotsiin 2,5 prosentin kolmen prosentin sijaan. Ensi vuoden Suomen talouskasvuksi pankki ennustaa kaksi prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pankki pitää Norjan kasvuennusteen entisellään ja Tanskan ennustetta nostetaan prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin.

– Pohjoismaat ovat selvinneet koronakriisistä pienemmin vaurioin kuin useimmat muut Euroopan maat. Maat ovat toipuneet vahvasti, mutta ovat nyt erilaisissa tilanteissa keskenään. Suomi on menettänyt melko merkittävän kauppakumppanin, kun taas muissa Pohjoismaissa on ollut vähän suoraa kauppaa Venäjän kanssa ennen sotaa, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen tiedotteessa.

Koronakriisistä toipuminen on ohi jo siinä mielessä, että työllisyys on palautunut koronaa edeltävälle tasolle ja osaavasta työvoimasta on pulaa. Kasvua hidastavat nyt tuotannon pullonkaulat ja inflaatio.

Venäjän aloittama sota ja sitä seuranneet pakotteet lisäävät inflaatiota Euroopassa.

– Kuluttajat näkevät jo kalliimman energian vaikutuksen, mutta Pohjoismaiset kuluttajat luottavat vähemmän öljyyn ja kaasuun lämmityksessä ja sähköntuotannossa kuin muu Eurooppa. Pohjoismaisten energiatuotantotapojen hinnat ovat vähemmän riippuvaisia globaaleista energiamarkkinoista. Tämän takia energiashokki on pienempi Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassa, Olsen toteaa.

Työllisyyskehitys Suomessa positiivista

Suomen talous kärsii Ukrainan sodasta muita Pohjoismaita enemmän, koska Venäjä on ollut suuri kauppakumppani. Venäjän merkitys Suomen taloudelle on kuitenkin kutistunut jo vuodesta 2014.

– Venäjä oli Suomen viidenneksi suurin kauppakumppani viennissä vuonna 2021. Venäjän rooli tuonnissa on ollut suurempi erityisesti öljyn ja maakaasun takia. Maiden taloudelliset yhteydet ovat olleet vahvat muutenkin, sillä monilla yrityksillä on ollut tuotantoa Venäjällä ja venäläiset turistit ovat ennen koronaa olleet suuri tulonlähde suomalaiselle matkailualalle, muistuttaa Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Ukrainan sota näkyy myös kustannusten nousuna. Danske Bank ennustaa inflaation olevan Suomessa 4,4 prosenttia, kun Ruotsissa ennuste on neljä, Tanskassa 4,5 ja Norjassa 3,3 prosenttia.

– Suomalaisyritykset ovat jo alkaneet korvata venäläisiä raaka-aineita muista lähteistä. Tämä tarkoittaa monilla aloilla suurempia kustannuksia ja mahdollisesti huonompaa tuottoa. Esimerkiksi sahateollisuus voi kuitenkin hyötyä siitä, että venäläiset kilpailijat eivät ole markkinoilla, Kuoppamäki sanoo.

Danske Bankin ennusteen mukaan hyvä tilanne työmarkkinoilla pehmentää Ukrainan sodan vaikutusta talouteen.

– Suomen työmarkkinat ovat kiristyneet talouden toipuessa koronasta. Avoimia työpaikkoja on runsaasti ja työllisyysaste nousi helmikuussa 74 prosenttiin, mikä on korkein lukema sitten 1990-luvun alussa. Venäjän kaupan nopea alasajo ja ennakoitua heikompi talouskehitys tulee johtamaan irtisanomisiin, mutta uskomme, että vahvat työmarkkinat kestävät shokin ilman suurempaa työttömyyden nousua, Kuoppamäki arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)