Verkkouutiset

Turisteja Helsingissä 11. elokuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen ristiriitainen viisumilinja ihmetyttää – ”Mahdoton ymmärtää”

Suomi on toistaiseksi rajoittanut venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää.

Kokoomuksen kansanedustajat ihmettelevät Suomen linjaa venäläisille matkailijoille myönnettävissä turistiviisumeissa. Puola ja Baltian maat päättivät jo keskeyttää viisumien myöntämisen, mutta Suomi on toistaiseksi vain rajoittanut myönnettävien viisumien määrää.

– On mahdoton ymmärtää, että [Sanna] Marinin hallitus haluaa pitää Suomen ainoana porttina venäläisille päästä lomamatkoille Eurooppaan. Suomi murentaa näin muiden maiden tahtoa estää venäläisten matkustaminen, Timo Heinonen toteaa Twitterissä.

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén muistuttaa, että kyse on nimenomaan turistiviisumeista.

– Emme halua venäläisiä turisteja nyt tänne lomailemaan, eivätkä muutkaan maat taida haluta Suomea käytettävän kauttakulkumaana muualle Eurooppaan. Muistelen pääministerin itsensä linjanneen, että se on väärin. Aikooko hallitus korjata tilanteen, Sirén kysyy Twitterissä.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan kategorinen viisumikielto yhden maan kansalaisille olisi oikeusvaltion periaatteiden vastaista.

– Jos henkilöön liittyy jokin turvallisuusriski, on mahdollista joko hylätä viisumihakemus tai evätä maahantulo, mutta tällaista kollektiivista vastuuta Venäjän valtion toimista, joka ulottuisi jokaiseen venäläiseen turistiin, meidän oikeusjärjestys ei oikein tunne, Tanner sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik syytti Suomen linjaa tekopyhäksi.

– Kun priorisoidaan muilla perusteilla viisumia hakevia venäläisiä ja sitten toisaalta väitetään, että tässä kohdellaan kaikkia ihan entiseen tapaan yksilöinä, niin tässä on ristiriita, Raik sanoi.

Tutkijan mukaan Baltian maiden tekemät päätökset ovat saaneet tuen EU:n komissiolta.

– Tässä tarvitaan poliittista linjausta, ja minun mielestäni Suomen linja on ollut ristiriitainen. Toisaalta todetaan, että turismin ei pitäisi jatkua normaaliin tapaan, mutta sitten ei kuitenkaan ole otettu käyttöön niitä rajoituksia, joita voitaisiin ottaa käyttöön vaan siinä on jääty puolitiehen.

LUE MYÖS:
Virolaistutkija arvostelee Suomen linjaa Venäjän turisteihin: Perustelut eivät vakuuta

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)