Verkkouutiset

Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Suomen on oltava mukana kaikissa pöydissä, joissa tulevaisuudestamme päätetään”

Sinuhe Wallinheimon mukaan kansanedustajien tärkein tehtävä on parhaan mahdollisen tulevaisuuden turvaaminen tuleville sukupolville.

Kokoomuksen kansanedustajan Sinuhe Wallinheimon mukaan kansainvälinen yhteistyö on kriisissä. Wallinheimo piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron tulevaisuusselonteon lähetekeskustelussa tänään tiistaina.

– Turvallisuus järkkyy ja suurvaltakilpailu kiristyy. Radikaali liikehdintä murentaa yhteiskuntia sisältäpäin – ja uudenlaiset turvallisuusuhat ulkoapäin. Euroopan unionin, puolustusliitto Naton ja koko läntisen yhteisön rooli demokratian, oikeusvaltion, markkinatalouden ja ihmisoikeuksien puolustajana korostuu, Sinuhe Wallinheimo sanoi.

– Kokoomukselle on tärkeää, että Suomi on mukana kaikissa niissä pöydissä, joissa tulevaisuudestamme päätetään. Siksi olemme puolustaneet Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa ja kannattaneet puolustusliitto Natoon liittymistä.

Wallinheimo huomauttaa, että ympäröivän maailman lisäksi myös ympäröivä yhteiskunta muuttuu.

– Suomen väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee. Siksi julkinen talous on rapautumassa. Työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä työvoimapulan ratkaisemiseksi ja hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Kansainväliset muuttoliikkeet tuovat kuitenkin mukanaan myös haasteita.

– Kulttuurien törmätessä kotoutumisen ja suvaitsevaisuuden merkitys korostuu. Kielen oppiminen, koulunkäynti ja työnteko ovat varmimmat tavat löytää oma paikka suomalaisesta yhteiskunnasta.

Puheenvuorossaan hän korosti, että kansanedustajien tärkein tehtävä on parhaan mahdollisen tulevaisuuden turvaaminen tuleville sukupolville.

– Oli kyse luontokadosta, julkisesta taloudesta tai Suomen turvallisuudesta, meillä pitäisi olla päällimmäisenä mielessä, miten tehdyt – ja tekemättä jätetyt – päätökset vaikuttavat jälkipolviin. Meidän kansanedustajien on kyettävä välttämättömiin päätöksiin silloinkin, kun ne eivät vaikuta suosituilta tai helpoilta, Wallinheimo sanoi.

Wallinheimon mukaan viisas päättäjä varautuu aina pahimpaan, mutta suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti.

– Koronakriisi osoitti, ettemme olleet riittävän varautuneita maailmanlaajuiseen pandemiaan. Emme kyenneet ennakoimaan kriisin vaiheita. Venäjän hyökkäyssota taas osoitti varautumisen merkityksen. Onneksi tässä salissa on aikoinaan pidetty huolta, että maanpuolustukseen on löytynyt rahaa myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS