Verkkouutiset

Leopard 2 -taistelupanssarivaunu harjoituksessa. / Bundeswehr

Suomalaisupseeri panssareista IL:ssä: Voivat aiheuttaa kauhua venäläissotilaissa

Heikosti koulutetut täydennysjoukot voivat olla alttiita Ukrainan uusille iskuille.

Panssarisodankäynnin asiantuntija, everstiluutnantti evp. Olli Dahl uskoo Ukrainalle toimitettavien Leopard 2 -panssarivaunujen aiheuttavan merkittävän psykologisen vaikutuksen venäläisjoukkoihin.

Hän sanoo Iltalehdelle, että oikein käytettyinä vaunuilla voi saada aikaan jopa pakokauhua.

Everstiluutnantti vertaa tilannetta toiseen maailmansotaan, jossa saksalaisten Tiger I- ja Tiger II- panssarivaunut aiheuttivat suuria ongelmia vastapuolelle. Saksalla oli vastaavasti vaikeuksia puna-armeijan T-34-vaunujen panssaroinnin läpäisemisessä erityisesti operaatio Barbarossan alkuvaiheessa.

– Jos tämä [uusien taistelupanssarivaunujen käyttöönotto] hoidetaan hyvin Ukrainassa, tällä pystytään saamaan vastaavanlainen vaikutus, ei pelkästään jalkaväkeen, vaan myös panssarijoukkoihin, Olli Dahl toteaa IL:lle.

Uuden kaluston merkitystä ei ole silti syytä ylikorostaa, sillä vaunut ovat alttiita panssarintorjunta-aseille.

– Venäläisilläkin on olemassa oikeat aseet. Se vain vaatii ammattitaidon, joka sillä puolella on nytkin täydennysmiesten tulon myötä aika matalalla, Dahl toteaa.

Upseeri ei usko Ukrainan saavan aikaan suuria joukkovetäytymisiä vain pelotevaikutuksella. Yksittäisiä taisteluita voi sen sijaan olla helpompi voittaa vähemmällä vastustuksella. Haasteena on käyttää panssarivaunuja tehokkaassa yhteistoiminnassa muiden joukkojen kanssa ja sopivilla painopistealueilla.

– Jos tällä tavalla niitä käytetään riittävästi ja riittävän keskitetysti, silloin Ukrainalla on hyvät mahdollisuudet saada, ei pelkästään fyysinen tuhovaikutus, vaan myös shokkivaikutus vastustajaan, että nyt on sellainen ase, jolle ei käytännössä voida mitään, Olli Dahl toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)