Verkkouutiset

Mökkimaisema Keuruun Huhkojärvellä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalaisten kesälomabudjetti on pienentynyt

Nordean kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät kesälomaansa tänä vuonna keskimäärin 1 032 euroa kotitaloutta kohden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enemmistö suomalaisista (62 prosenttia) kertoo kotitaloutensa käyttävän kesälomaansa enintään 1 000 euroa, selviää Nordean Kesälomabudjetti-kyselytutkimuksesta. Yleisimmin kesälomaan käytettävä summa liikkuu 501−1 000 euron välillä.

Kesälomaan käytetään keskimäärin 1 032 euroa. Vuonna 2023 vastaava summa oli 1 209 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yli puolet (58 prosenttia), mutta viime vuotta harvempi (63 prosenttia) kokee, että yleinen kustannustason nousu vähentää kesälomaan käytettäviä varoja.

– Näyttää siltä, että viime vuotta hieman harvemmalla kotitaloudella kustannustason nousu vaikuttaa omaan kesälomabudjettiin. Rahaa jää nyt hieman enemmän käteen, kun muun muassa inflaatio on hidastunut ja polttoaineen ja sähkön hinta sekä korkokustannukset ovat laskeneet viime kesästä. Suomalaisten luottamus talouteen laahaa kuitenkin perässä ja rahaa kulutetaan edelleen varoen, arvioi Nordean Suomen henkilöasiakkaista vastaava johtaja Jani Eloranta.

Niukka enemmistö, 55 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa tänä kesänä vain kotimaassa ja 10 prosenttia vain ulkomailla. Sekä koti- että ulkomailla matkustavia on 15 prosenttia vastaajista.

Ulkomaille matkustavien kohdalla turvallisuus on tärkein kriteeri matkakohdetta valittaessa. Vastaajista 52 prosenttia pitää tärkeänä, ettei kohteessa ole terrorismin tai muun väkivallan uhkaa ja 32 prosenttia sitä, että kohteessa ei ole mainittavaa varkauksien ja huijausten uhkaa. Merkittävän moni välttää myös turistimassojen kansoittamia kaupunkikohteita sekä kohteita, joissa helleaallot ovat yleistyneet.

Valtaosalla suomalaisista kesälomasuunnitelmiin vaikuttaa ainakin jokin vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liitetyistä asioista. Esimerkiksi 29 prosenttia ei matkusta kohteisiin, joissa ihmisoikeudet eivät toteudu.

– Vastuulliset valinnat ja ilmastonmuutoksen torjunta on pitkään ollut tärkeä teema rahoitusalalla. Olen iloinen, että näiden asioiden huomioiminen on vahvasti läsnä myös kesälomasuunnitelmia tehdessä, Eloranta toteaa.

Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar Finland internetpaneelissa 21.-27.5.2024. Kyselyyn vastasi 1046 18–79-vuotiasta suomalaista.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)