Verkkouutiset

Pankkikonserni Nordean toimitilat Aleksanterinkadulla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomalaiset haluavat omistaa asunnon korkeista koroista huolimatta

Kotitaloudet eivät odota paluuta nollakorkojen aikaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset uskovat korkotason nousseen pysyvästi, ilmenee Nordean tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyselyssä 2 000 suomalaiselta tiedusteltiin näkemystä 12 kuukauden euriborin tasosta viiden vuoden kuluttua. Yleinen käsitys on, että korkotaso laskee hieman nykytasosta, mutta jää viimeisen vuosikymmenen aikana nähtyä korkotasoa korkeammalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vastausten keskiarvo oli 3,7 ja mediaani 3,5 prosenttia. Alle kahden prosentin korkoihin viiden vuoden päästä uskoi alle 15 prosenttia vastanneista. Eniten vastauksia tuli 2-3 prosentin välille. Rahoitusmarkkinat odottavat koron olevan noin 3,2 prosenttia viiden vuoden päästä.

– Suomalaisilla on realistiset näkemykset tulevasta korkokehityksestä eikä nollakorkojen paluuseen uskota. Uuteen korkotilanteeseen kuitenkin vielä totutellaan ja kyselytutkimuksemme paljastaa, että korkotilanne mietityttää nyt yli neljännestä niistä suomalaisista, jotka haluaisivat ostaa asunnon, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala tiedotteessa.

Korkeat korot ovat keskeinen syy asuntomarkkinoiden vaimeaan kehitykseen. Etenkin pienten asuntojen heikko kysyntä jarruttaa koko markkinaa, kun suurempaan asuntoon vaihtajilla kestää kauemmin saada nykyinen asunto kaupaksi. Tämä ilmiö on nyt synnyttänyt asuntomarkkinoille poikkeuksellisen laajaa asuntomarkkinoita jarruttavaa kauppojen ketjuuntumista.

Suomalaisten halu ostaa oma asunto ei ole kyselytutkimuksen mukaan vähentynyt tämän vuoden aikana. 43 prosenttia suomalaisista odottaa kuitenkin oman taloudellisen tilanteensa paranemista ennen omistusasunnon ostamista tai asunnon vaihtamista toiseen. Näin vastanneiden osuus on kasvanut kuusi prosenttiyksikköä helmikuusta.

– Kun korot vakiintuvat ja kotitalouksien ostovoima alkaa parantua palkkojen nousun sekä inflaation hidastumisen myötä, oman talouden tasapainottaminen helpottuu. Tämä varmasti osaltaan avaa asuntomarkkinoita, sillä asunnon ostamisen tarve ei ole hävinnyt minnekään ja nykyinen markkina tarjoaa monelle mielenkiintoisia mahdollisuuksia, Pajala huomauttaa.

Asuntohintojen pohja näkyvissä, nousua pitää vielä odottaa

Asuntomarkkinoilla nähty hintojen lasku on nyt päättymässä ja markkinoita painavat tekijät helpottamassa, selviää Nordean asuntomarkkinakatsauksesta. Asuntojen hintojen nousua joudutaan kuitenkin odottamaan ensi vuoteen. Asuntohinnat ovat pääkaupunkiseudulla vielä hetken aikaa laskussa, mutta muissa isoissa kaupungeissa, kuten Tampereella, Turussa ja Oulussa, hintojen lasku on jo tasaantunut.

Asuntohintoja ovat painaneet viimeisen vuoden ajan korkojen nousu, kuluttajien heikko luottamus, heikentynyt ostovoima ja voimakkaan rakentamisen myötä kasvanut tarjonta. Viimeisen vuoden aikana hinnat ovat laskeneet kaikissa asuntotyypeissä, mutta vuoden 2019 hintatasoon verrattuna eniten ovat laskeneet yksiöiden hinnat.

Asuntojen hintoja painaneet tekijät ovat vaimenemassa. Toisaalta odotettavissa oleva työllisyystilanteen heikkeneminen talven aikana jarruttaa asuntokysyntää ja pitää hintakehityksen maltillisena.

– Korkotason odotetaan laskevan ensi vuonna, mikä tukee asuntojen hintakehitystä. Ennustamme asuntojen hintojen nousevan ensi vuonna noin prosentilla koko maassa, mikäli korkojen lasku toteutuu odotetusti ja ohjauskorko olisi kolmen prosentin tuntumassa ensi vuoden lopulla, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina Kantar TNS 1.-10. syyskuuta 2023 välisenä aikana ja siihen vastasi 2078 18–79-vuotiasta suomalaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)