Verkkouutiset

Markku Eestilä. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Suomalainen viljelijä ei saa joutua hallituksen riitojen maksumieheksi”

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan kotimaisen maatalouden tilanne on tällä hetkellä hälyttävän huono.

Kansanedustaja Markku Eestilän (kok.) mukaan viljelijöiden maksuvalmius ei missään nimessä kestä maataloustukien maksuaikataulujen myöhästymisiä. Hän vaatii pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta hoitamaan tukien maksun välittömästi kuntoon.

Eduskunnassa on käsitelty keskiviikkona opposition jättämää välikysymystä maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta.

– Etenkin tänä itsenäisyyspäivänä oli monta syytä pysähtyä miettimään, mitä itsenäisyys tarkoittaa epävarmassa maailmassa ja mitä se meiltä nykypäättäjiltä vaatii. Olisi aikamoista itsepetosta, jos emme kykenisi edes Ukrainan sodan aiheuttaman energia- ja ruokakriisin keskellä ymmärtämään oman ruoantuotannon ja maatalouden keskeistä merkitystä, Markku Eestilä totesi kokoomuksen ryhmäpuheessaan.

Kansanedustajan mukaan Suomen maatalouden tilanne on tällä hetkellä hälyttävän huono. Maatalousyrittäjien ahdinko ei johdu pelkästään sodan vuoksi kohenneista lannoitteiden ja energian hinnoista, sillä kannattavuus on heikentynyt trendinomaisesti jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Maatilojen tuotantopanosten kallistuminen on ollut tuottajahintojen nousua suurempaa. Tällaista kehityskulkua ei mikään yritys millään toimialalla kestä. Tähän on saatava muutos, sillä muuten maatilojen lopettamistahti vain kiihtyy ja tulevaisuuden kannalta ehdottoman tärkeät investoinnit jäävät tekemättä, Markku Eestilä totesi.

Hän huomautti, että vaikeuksissa ovat tällä hetkellä erityisesti ne kotieläintilat, joilla on takanaan isot investoinnit ja iso velkataakka. Tuottajahinnat eivät ole nousseet samaan tahtiin kustannusten kanssa.

Eestilän mukaan kulurakennetta on vaikea laskea aktiivisella maatilalla, sillä ilman riittävää lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä ei saavuteta kunnon satotasoa. Sähköä ja energiaa kuluu yleensä tietty määrä, koska esimerkiksi ruokinta-automaatit ja robotit tekevät työtään 24 tuntia vuorokaudessa.

– Ja jos maatalous- tai kasvihuoneyrittäjät ovat joutuneet tai joutuvat tämän päälle vielä tekemään uuden sähkösopimuksen järkyttävän kalliilla hinnoilla, niin tilanne ajautuu mahdottomaksi. Saamamme tiedon mukaan yli 60 prosenttia maatiloista joutuu tekemään uuden sähkösopimuksen ensi vuoden loppuun mennessä.

Kohtuuhintaista sähköä kuluttajille

Markku Eestilä totesi kokoomuksen esittäneen omat ratkaisunsa, jotta suomalaisille riittäisi kohtuuhintaista sähköä myös paukkupakkasilla. Esimerkiksi tehotuella voidaan laskea sähkön hintaa ja samalla varmistetaan myös polttoon perustuvien sähkön tuotantomuotojen pysyminen markkinoilla tulevien talvien aikana.

Puolue kannattaa lisäksi energiaveron tuplapalautusten jatkamista ja maatilojen tuotantorakennusten kiinteistöverojen vähintään väliaikaista poistoa.

– Arvoisa hallitus, nyt teiltä vaaditaan tekoja suomalaisen ruoantuotannon pelastamiseksi! Suomalainen viljelijä ei saa joutua teidän sisäisten riitojenne ja kostonkierteen maksumieheksi, Eestilä sanoi.

Kokoomus on toistuvasti vaatinut maataloustukijärjestelmän uudistamista siten, että tuet kohdistuisivat entistä selvemmin tiloille, jotka tuottavat yhteiskunnalle ruokaa tai muita hyödykkeitä.

– Suomea on jatkossakin rakennettava taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Oma ruoantuotantomme on tässä ytimessä. On selvää, että yhteistyötä ja osaamisen jalkauttamista pitää parantaa toimijoiden ja tilojen välillä. Esimerkiksi tuottajaosuuskunnan kautta yhteistyö voi tuoda viivan alle enemmän euroja, Markku Eestilä sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS