Verkkouutiset

Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki (vas) ja päällikkö Antti Pelttari Suojelupoliisin vuotuisen kansallisen turvallisuuden katsauksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Suojelupoliisi kaasuputkirikoista: ”Klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta”

Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan toiminnalla pyritään luomaan epävarmuutta ja pelkoa.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kommentoi Supon turvallisuuskatsauksen yhteydessä tänään Helsingissä lyhyesti Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiä ja vuotoja Itämerellä.

– Tässä vaiheessa tekijästä ei ole vahvistettua tietoa enkä halua sitä arvailla. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että kyseessä on tahallinen teko. Teko on aivan ilmeisesti vaatinut sellaista kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisilla toimijoilla.

– Sen voi myös todeta, että tapaus on tavallaan klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta. Valtiollisella toiminnalla luodaan – kuten tässä tapauksessa – merkittäviä turvallisuus- ja ympäristövaikutuksia ja kuitenkin taustalla olevan tekijän syyllisyyden osoittaminen eli ammattikielellä attribuutio, ei ole yksinkertaista eikä ilmeistä.

– Toiminnalla pyritään luomaan monin tavoin epävarmuutta ja pelkoa ja ehkä yleisemmin hämmentämään tilannetta.

– Tanskan ja Ruotsin viranomaiset tutkivat tätä asiaa ja sen voi todeta, että tiedustelu- ja turvallisuuspalveluidenkin yhteistyö tämän asian ympärillä on tiivistä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)