Verkkouutiset

Sulku maksaa 1,2 miljardia viikossa – ”tarvitaan strategian vaihdos”

Suomen sulkemisen vaikutukset talouteen puhuttavat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Laskelmat julkisen velan kasvusta koronakriisin takia ovat jyrkkiä ja monet tahot ovat esittäneet, ettei talous kestä useiden kuukausien karanteenia. Myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii Twitterissä strategian vaihdosta epidemian torjumisessa.

– Nyt tarvitaan strategian vaihdos epidemian torjumisessa. Tämä sulku maksaa 1,2 miljardia viikossa kansantaloudellemme.

OECD:n arvion mukaan Suomen talouden tuotannosta häviäisi koronapandemian aikana yli 20 prosenttia vuosineljänneksessä. Syynä ovat kovat rajoitustoimet viruksen leviämisen hillitsemiseksi ja maailmantalouden kysynnän yleinen heikkeneminen. Romakkaniemi ehdottaa ratkaisuiksi exit-strategiaa, elvytyspakettia, rakenteellisia uudistuksia ja apua yrityksille.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni puolestaan totesi torstaina, että että valtio joutuu ottamaan lisää velkaa tänä vuonna jopa yli 20 miljardia euroa. Luku voi nousta tätäkin korkeammaksi, jos ja kun koronatoimet pitkittyvät.

Koronatoimien vaikutukset talouteen ovat huolestuttaneet monia. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas on varoittanut aiemmin, ettei päätös asteittaisesta normaaliin palaamisesta voi odottaa siihen asti, että viimeinenkin koronapotilas on terve.

– Meillä ei ole varaa pitää Suomea näin kauan kiinni. Päätös asteittaisesta normaaliin palaamisesta ei voi odottaa siihen asti, kunnes viimeinenkin koronapotilas on terve. Me tarvitsemme koulut auki ja ihmisiä ostoksille. Teollisuuden hankintaketjut ja rakentaminen on saatava pyörimään normaalisti, Kullas totesi.

Myös Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi HS:lle, ettei Suomen talous yksinkertaisesti kestä monien kuukausien karanteenia.

– Länsimaissa tehtiin kollektiivinen virhearviointi. Mielsimme koronaviruksen kiinalaiseksi, aasialaiseksi ongelmaksi. Arvioinnin hinta on historiallisen suuri, Murto sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)