Verkkouutiset

Junia Helsingin päärautatieasemalla. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Sovintoehdotus hylättiin, rautatiealan lakko uhkaa alkaa

Lakon toteutuessa VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat ja korvaa asiakkaille rahat ostetuista lipuista.

Veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen osapuolet Rautatiealan Unioni RAU ja Palvelualojen työnantajat Palta pääsivät torstaina neuvottelutulokseen valtakunnansovittelijan toimistossa.

Rautatiealan Unionin edustajisto ilmoitti myöhemmin hylänneensä sovintoehdotuksen. Jos uutta ratkaisua ei saada aikaan, uhkaa lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaina 20. maaliskuuta puolenyön jälkeen. Lakon on määrä jatkua toistaiseksi.

Lakon toteutuessa VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajalta ja maksaa asiakkailleen rahat takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista. Myös tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Veturinkuljettajien lakko liittyy käynnissä oleviin TES-neuvotteluihin. Lakon alkaessa sunnuntai-illan aikana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajetaan määräasemilleen saakka, mukaan lukien sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

– Neuvottelut jatkuvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja RAU:n välillä myös lakon aikana. Toivomme, että sopu löytyisi ja lakko vielä peruuntuisi tai ainakin päättyisi suunniteltua aiemmin. Olemme todella pahoillamme siitä, millaisia hankaluuksia lakko aiheuttaa asiakkaillemme, VR:n henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju toteaa tiedotteessa.

Tällä hetkellä jo käynnissä oleva veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi aiheuttaa muutoksia tai peruutuksia kauko-, lähi- ja tavarajunaliikenteessä jo ennen lakon alkamista.

VR palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu maksutta perjantaista alkaen VR Matkalla -sovelluksessa, vr.fi:ssä tai soittamalla asiakaspalveluun.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS