Verkkouutiset

Venäjän propagandaa Pietarissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Sofi Oksanen: Venäjän käyttämä satanistiretoriikka vetoaa Euroopan ulkopuolella

Lännen ja Ukrainan demonisointi toimivat Venäjän vaikuttamiskeinona eri puolilla maailmaa.

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjän käyttämän saatanaan viittaavalla retoriikalla ei pyritä vetoamaan länteen.

Oksanen viittaa puheeseen, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin määritteli läntiset arvot satanistiksi ja Venäjän turvallisneuvosto Ukrainan hyökkäyssotaa Ukrainan desatanisaatioksi.

Oksasen mukaan retoriikka näyttäytyy lännessä ”älyttömänä”, mutta länsi ei olekaan sen kohderyhmää.

– Lännessä monet näkivät kannanotot merkkinä siitä, että Putin on uppoamassa entistä syvemmälle omiin harhoihinsa. Desatanisaation kehystämisellä Venäjän laittoman hyökkäyssodan oikeutukseksi on kuitenkin täysin järjellinen päämäärää, Oksanen kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnissaan.

Oksasen mukaan monet Euroopan lähihistoriaan liittyvät tapahtumat ja niihin liitetty symboliikka ja esimerkiksi natsismi eivät ole maailmanlaajuisesti tunnettuja.

– Paholainen lukuisine inkarnaatioineen sen sijaan on pahan symboli kaikkialla ja riivaajat tuttuja joka mantereella. Moskovan satanismiretorikka on siis vain alkuvuoden denatsifikaation uudelleen muotoilu helpommin ymmärrettävään muotoon yleisöille, joille natsit eivät symbolisoi absoluuttista pahuutta samalla tavalla kuin lännessä.

Venäjä on onnistunut vaikuttamistyössään esimerkiksi Afrikassa, jossa tuki Venäjälle näkyy esimerkiksi äänestyskäyttäytymisessä YK:ssa. Venäjä on tehnyt järjestelmällistä vaikuttamistyötä monissa Afrikan maissa.

– Lännen ja Ukrainan demonisointi toimii erityisesti sellaisten maiden kohdalla, jotka ovat olleet länsimaiden siirtomaita. Siellä kolonisaatiota edustavan lännen maine ei ole autereinen ja Venäjän pyrkimys on tarjota näille alueille näkymä, jossa on olemassa kaksi länttä: hyvä ja paha.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS