Verkkouutiset

Sleepy Sleepers Tukholmassa 1977.

Sleepy Sleepers täyttää 50 vuotta suomettumista muistellen

Yhtyeen albumin katsottiin 1977 vahingoittavan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sleepy Sleepers -yhtye järjestää juhlakonsertin Helsingin jäähallissa itsenäisyyspäivänä juhlistaakseen 50-vuotista uraansa.

Juhlakonsertin lavalle nousee tunnettuja muusikoita kuten Mato Valtonen, Sakari Järvenpää, Dave Lindholm, Sakari Kuosmanen, Varre Vartiainen, Tume Uusitalo ja Timo Tolonen. Kyseessä ovat samalla Mato Valtosen jäähyväiset esiintymislavoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

–Tulkaa tsekkaamaan itsenäisyyspäivänä historian suurinta Sliipparit 50-vuotisjuhlakonserttia. Pärinää ja pauketta riittää, kertovat ”Sliippareiden” perustajajäsenet Sakke Järvenpää ja Mato Valtonen tiedotteessa.

– Tämä on minun osaltani viimeinen esiintyminen ja lupaan, että meno on sen mukainen, toteaa Mato Valtonen.

Räyhärock-yhtye sai alkunsa vuonna 1974 Lahdessa. Yhtye herätti jo ensimmäisillä julkaisuillaan suurta huomiota. ”Kuka, mitä, häh”, ”Naiset haisee pahalle”, ”Uiskin kauhistus” ja monet muut kappaleet ravistelivat rocklyriikkaa.

Vuonna 1977 yhtye aiheutti skandaalin Takaisin Karjalaan -albumillaan. Sanoma ei istunut silloiseen suomalaiseen neuvostomyönteiseen politiikkaan.

Kirjailija Sofi Oksanen piti Frankfurtissa lokakuussa 2014 puheen suomettumisesta ja kansallisesta itsetunnosta. Oksanen muisteli vuotta 1977 itsesensuurin ja Sleepy Sleepersin vuotena.

– Syntymävuoteeni sijoittui erään suomalaisen rockyhtyeen, Sleepy Sleepersin, levyn julkaisu. Äänitteen alkuperäinen nimi olisi ollut Karjala takaisin, mutta ulkopoliittisista syistä se julkaistiin nimellä Takaisin Karjalaan. Julkaisun katsottiin vahingoittavan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita, ja se poistettiin levyautomaateista ja keikkojen perumista vaadittiin. Bändi ei kuitenkaan suostunut suomettumaan ja siitä tuli yksi Suomen suosituimmista rockyhtyeistä, Sofi Oksanen totesi Sliippareiden tiedotteen mukaan.

Sleepy Sleepersistä muotoutui 1980-luvun lopulla Leningrad Cowboys -kokoonpano.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)