Verkkouutiset

Sisäministeri: Pakotamme hakijat salakuljetuksen uhreiksi

Nykyinen turvapaikkajärjestelmä ei Kai Mykkäsen mukaan tarjoa ratkaisua maahanmuuton haasteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ehdottaa blogissaan, että rajan yli tapahtuva turvapaikkahaku korvattaisiin suoraan pakolaisleireiltä otettavilla pakolaiskiintiöillä. Mykkäsen mukaan suurempiin pakolaiskiintiöihin siirtyminen vähentäisi turvapaikanhakuun liittyviä ongelmia, kuten salakuljetusta.

– Pakotamme turvan hakijan ensin laittomaksi rajanylittäjäksi, joka joutuu tulemaan Eurooppaan rikollisen salakuljettajan avulla. Vain siten pääsee käyttämään laillista oikeuttaan hakea turvapaikkaa, ministeri kirjoittaa.

Mykkäsen mukaan YK:n pakolaisyleissopimuksen nykyjärjestelmä on luotu vuonna 1951 toisen maailmansodan jälkeisen pakolaiskriisin tarpeisiin. Järjestelmä ei ministerin mukaan kestä nykyisen mittakaavan maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta.

Mykkänen kertoo, että EU:n sisäministerien kesäkuisessa kokouksessa tarkasteltiin EU-komission muodostamaa seitsemänosaista koko Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskevaa lainsäädäntöpakettia. Ministerin mielestä paketti on ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan anna tarpeeksi eväitä kesäkuun lopulla käytävän Eurooppa-neuvoston kokouksen tueksi.

Eurooppa-neuvoston kokouksessa on tarkoituksena päättää Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän muodostamisesta. Kokoukselle on asetettu erityisiä paineita erityisesti Saksan suunnalta.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin sisäministeri Horst Seehofer aikoo alkaa käännyttää turvapaikanhakijoita Saksan rajalla, jos Eurooppa-neuvosto ei saa aikaan koko Euroopan laajuista turvapaikkajärjestelmää.

– Ainoa tie ratkaisuun voi olla hakea pakettiin ihan uutta liimaa, joka yhdistäisi eri leirejä, jotka ovat eri syistä tyytymättömiä komission ja puheenjohtajamaan pöydällä olevaan kompromissiin, Mykkänen pohtii.

Jos yhteistä järjestelmää ei synny, päättyy Mykkäsen mukaan sisärajattoman EU:n aikakausi sekä Merkelin 13-vuotinen kausi liittokanslerina.

Sisäministerin mukaan turvapaikkajärjestelmän ongelmia ei korjata lisäämällä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin ulkorajavalvonnan voimaa 10[nbsp]000 henkilöllä, vaikka Saksan ja Ranskan hallitukset sitä ehdottivatkin tiistaina.

– Pahimmillaan ruokitaan lähinnä salakuljettajien katetta. Turvan hakijat suostuvat heikompiin ja täydempiin veneisiin, kun tiedetään Frontexin pelastavan mereltä ja vievät Eurooppaan. Ja tietenkin pitääkin pelastaa, jos on ajettu ihmiset siihen tilanteeseen, että he siellä meressä ovat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)