Verkkouutiset

Sergei Shoigu ja Vladimir Putin voitonpäivän paraatissa 9. toukokuuta. / LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Sergei Shoigun asema voi horjua – ”Sota paljasti armeijan mädännäisyyden”

Venäjän asevoimat keskittyi todellisten uudistusten sijaan näyttävän sotakaluston hankkimiseen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun on arveltu joutuvan syntipukiksi maan asevoimien epäonnistumisiin Ukrainassa.

Osa asiantuntijoista on pitänyt merkillisenä sitä, ettei puolustusministeriä kohtaan ole toistaiseksi esitetty erityisen paljon arvostelua edes yksityiskeskusteluissa. Jännitteiden on nähty kasvaneen asevoimien ja turvallisuuspalvelu FSB:n välillä.

R.Politik-järjestön perustaja Tatiana Stanovaya uskoo Venäjän presidentin syyttävän pääasiassa länsimaiden tukea Ukrainan hyökkäyksen hyytymisestä. Muiden syyllisten etsintä voi silti alkaa lähitulevaisuudessa.

– Joidenkin tietojen mukaan Putin olisi hyvin pettynyt siihen, millä tavoin Shoigu varautui tähän sotaan ja miten hän on sitä johtanut, Tatiana Stanovaya sanoo Washington Post -lehdelle.

Puolustusministerin asemasta huolimatta Sergei Shoigulla ei ole sotilastaustaa, sillä hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Sotatoimien varsinainen suunnittelu oli todennäköisesti yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovin harteilla. Hänen tiedetään matkustaneen hiljattain rintamalle Izjumin seudulle ohjaamaan etenemistä Itä-Ukrainaan.

Sergei Shoigu voi silti joutua vaikeuksiin asevoimissa ilmenneiden vakavien puutteiden vuoksi. Vuonna 2012 aloitetut uudistukset hyytyivät Shoigun virkakaudella. Ratkaiseva virhe oli lopettaa Yhdysvalloista mallia ottanut hanke, joka olisi vahvistanut maan asevoimien aliupseerikoulutusta.

Reservin laajentamisen ja todellisten uudistusten sijaan rahaa ohjattiin näyttävien asejärjestelmien hankkimiseen.

CNA-ajatuspajan tutkija Michael Kofman hämmästelee, miksi Shoigu ja Gerasimov edes suostuivat Ukrainan sodan aloittamiseen katastrofaaliseksi osoittautuneen suunnitelman mukaisesti.

– Shoigu rakensi armeijan, joka näytti hyvältä ennalta suunnitelluissa sotaharjoituksissa ja osoittautui tehokkaiksi rajoitetuissa sotilasoperaatioissa. Mutta armeija ei pystynyt toimimaan laajemmassa konfliktissa, joka tuli paljastaneeksi koko järjestelmän mädännäisyyden, Kofman toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS