Verkkouutiset

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo (vas.) sekä Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa Eduskuntatalon Valtiosalissa Helsingissä 27. syyskuuta 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDP:tä ei huolittu välikysymykseen – Antti Kurvinen: Meillä oikeus poliittisiin irtiottoihin

Keskustan ja Liike Nytin välikysymys liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Keskustan ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät hallitukselle välikysymyksen liittyen sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lähipalveluiden turvaamiseen. Välikysymykseen ei ole tulossa mukaan muita oppositiopuolueita, vaikka SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ilmaisi aiemmin viestipalvelu X:ssä puolueen olevan valmis yhteistyöhön ”koko opposition kokoavasta yhteisestä välikysymyksestä”.

Eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskustan suunnalta annettiin ymmärtää, ettei muita oppositiopuolueita haluttu mukaan.

Oliko kyse vain poliittisesta irtiotosta vai onko taustalla käytännön syitä, joista olitte eri mieltä?

– Kyllähän siinä  varmasti on kyse vähän molemmistakin asioista, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tarkensi asiaa Verkkouutisille tilaisuudessa.

– Meillä on oikeus tehdä poliittisia irtiottoja. Olisimme voineet jättää tämän välikysymyksen myös yksinkin, mutta koska meillä on Liike Nytin kanssa samoja näkemyksiä tästä aiheesta, päädyimme tässä yhteistyöhön.

Kurvisen mukaan lisäksi ”totta kai on myöskin ideologisia eroja”. Hänen mukaansa SDP on ajautunut sellaiselle linjalle, jossa puolueen mielestä ”säästää ei voi oikein mistään”.

Välikysymyksessäkin tosin puhutaan rahasta. Keskustan ja Liike Nytin mielestä hyvinvointialueet joutuvat liian ahtaalle joutuessaan sopeuttamaan toimintaansa lähivuosien aikana eikä tilannetta paranna budjettiriihessä päätetyt 1,5 miljardin euron säästöt.

– Kun tähän yhdistetään alijäämä, siis se talouden pakkasella olo jo reilulla miljardilla, kuorma kasvaa alueilla liian suureksi, puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan keskusta jakaa hallituksen näkemyksen siitä, että Suomen talous on laitettava kuntoon. Tämän voi tehdä kuitenkin ”ilman, että lähipalveluita keskitetään”.

– Se on mahdollista, ja tämän tulemme myös vaihtoehtobudjetissamme osoittamaan, Saarikko lupasi.

Kokoomuksesta on ehditty jo hämmästellä välikysymystä, joka kytkeytyy käytännössä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismalliin, jota keskusta itse oli synnyttämässä edellisellä vaalikaudella.

Saarikko korosti tilaisuudessa, ettei keskusta ole väittänytkään, että uudistuksesta  tulisi kerralla täydellinen.

– Tiedostamme, että uudistus tehtiin valmiiksi viime hallituksen toimesta, ja silloinhan jo itse totesimme, että tämä on vasta ensimmäinen askel.  Vasta kivijalka, jota tullaan ajan myötä muuttamaan. Ja esimerkiksi tuo rahoituslaki ja sen säännöstö alijäämän kattamisesta eli talouden kuromisesta umpeen kahden vuoden aikana pakkaselta plussalle, se on ilman muuta kohta, jota tuossa lainsäädännössä pitäisi muuttaa.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)