Verkkouutiset

SDP:n Matias Mäkynen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

SDP:n Matias Mäkynen: Puolueen talouslinja ei ole muuttunut

SDP:n varapuheenjohtaja ei suostu avaamaan menoleikkausten euromäärää, osuutta tai kohteita ensi vaalikaudella.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kiistää Verkkouutisille, että puolueen linja olisi muuttunut suhtautumisessa julkisen talouden sopeuttamiseen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd.) haastattelu Helsingin Sanomissa on herättänyt kokoomuslaisissa toiveikkuutta ”tosiasioiden tunnustamisesta” eli menoleikkausten välttämättömyydestä ensi vaalikauella.

Onko SDP:n talouspolitiikan linja muuttunut? Mäkysen mukaan ei:

– Tämä noudattaa sitä pitkää linjaa, joka koko hallituskaudella on ollut. Olemme oikeastaan pandemian alusta lähtien miettineet, milloin on oikea aika sopeuttaa – onko se vuoden vai kahden päästä. Sitten tuli sota ja nyt on ajauduttu energiakriisiin.

– Selvää on koko ajan ollut, että elvyttämisen ja menolisäysten jälkeen täytyy taloutta saada myös tasapainoon.

Allekirjoitatko Antti Lindtmanin näkemyksen , että julkisen talouden tasapainottaminen on ensi vaalikaudella välttämätöntä?

– Varmasti jos mitään uutta ja yllättävä ei tapahdu niin kyllä, tasapainottaminen on varmasti välttämätöntä. Jo se tulkitaan niin, että valtion talous pitää saada suoraan tasapainoon eli että meillä ei ole ensi kaudella enää lainkaan alijäämää, se voi olla liian kunnianhimoista. En usko, että Antti Lindtman on sitä tarkoittanut, vaan että kohti tasapainoa pitää pyrkiä.

Kuinka paljon taloutta pitää tasapainottaa menoleikkauksilla?

– Se tarkentuu sen mukaan, kuinka nopeasti tästä nyt mahdollisesti edessä olevasta taantumasta päästään. Miten syvä ja pitkäkestoinen siitä tulee. Se vaikuttaa siihen, minkälainen näkymä meillä on eteenpäin. En lähde tässä sanomaan mitään euromääriä tai osuuksiakaan.

– Ensisijaista on, että työllisyyskehitystä pystytään jatkamaan tällä uralla, mitä se on tällä hallituskaudella ollut eli kohti yhä korkeampaa työllisyyttä. Jos meillä on kestävä kahden prosentin kasvu, olemme jo paljon lähempänä sitä julkisen talouden tasapainoa, se on valtiovarainministeriönkin arvio.

Mistä SDP:n mielestä meillä olisi varaa leikata?

– Ensisijaista olisi, että saisimme varsinkin työelämän sairasperusteiset poissaolot pienenemään ja saamaan sieltä säästöjä. Toiset ehdottavat, että ihmisten omavastuuta tulisi lisätä, me etsisimme taas keinoja esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmää yksinkertaistamalla niin, että ihmiset pääsisivät ajoissa kuntoutukseen ja palvelujen piiriin.

Nämä eivät taida olla perinteisiä menoleikkauksia?

– Niin ja siihen pitää pyrkiäkin. Jos lähdemme leikkaamaan esimerkiksi vain sote-palveluista, saatamme saada sillä vuodeksi tai kahdeksi tasapainotettua budjettia. Jos se johtaa siihen, että meillä on entistä enemmän päivystykset tukossa, silloinhan järjestelmämme ylikuormittuu pidemmällä aikavälillä ja kustannukset kasvavat.

– Pelkillä mekaanisilla, lyhyen aikavälin leikkauslistoilla emme saa alijäämää kurottua kestävästi umpeen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)