Verkkouutiset

Sanna Marinin hallitus kiristi hoitotakuun 14 päivään. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:lle vastataan: Jätitte sotkunne seuraavan hallituksen siivottavaksi

Kansanedustaja Ville Väyrynen kutsuu sosialidemokraattien toimintaa vastuunpakoiluksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja, kirurgi Ville Väyrynen kummastelee opposition toimintaa tilanteessa, jossa hallitus joutuu korjaamaan Sanna Marinin hallituksen valmisteleman sote-uudistuksen valuvikoja.

Väyrynen muistuttaa, että Suomi on tällä hetkellä isojen haasteiden edessä edessä. Velkaantuminen on EU-maiden nopeinta ja Marinin hallituksen säätämät keskeisten sote-normien kiristykset astuvat voimaan, mutta henkilöpulan ratkaisemiseksi ei ole tehty mitään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Yhteenkään näistä ongelmista ei SDP:n sote-uudistus auttanut, Väyrynen kommentoi

Kokoomusedustajan mukaan hallitus joutukin nyt samanaikaisesti sopeuttamaan taloutta ja pelastamaan hyvinvointialueet pinteestä.

– Minusta SDP:n toimintakulttuuri on vastuunpakoilua, Väyrynen tiivistää.

Juurisyy soten kasvaneisiin kustannuksin löytyy Väyrysen arvion mukaan 14 päivään kiristyneestä hoitotakuusta, jonka toteuttamiseen hyvinvointialueilla ei kuitenkaan ole riittävästi henkilöstöä. Tämä pakottaa alueet käyttämään kallista vuokratyövoimaa, jotta lakisääteiset tehtävät saadaan hoidettua.

Hyvinvointialueilta kuluikin viime vuonna vuokratyövoiman käyttöön huimat 700 miljoonaa euroa.

Väyrysen mukaan on kestämätöntä, mikäli alueiden täytyy maksaa hätäostona vastavalmistuneesta vuokralääkäreistä tai jopa lääketieteen opiskelijoista summia, joilla voisi normaalisti palkata useita virkalääkäreitä.

– Hyvinvointialueiden energia menee hoitotakuun toteuttamiseen. Mahdollisuutta pitkäjänteiseen toiminnan suunnitteluun tai hoidon jatkuvuuden turvaamiseen ei ole, Väyrynen kritisoi.

Aiemmin osastonylilääkärinä toiminut ansanedustaja huomauttaa, että oma henkilöstö ja jatkuvuus ovat laadukkaiden sote-palveluiden tae. Pelkillä mitoituksilla ei laadukasta hoitoa taata.

– Pykälä ei paranna ihmistä, vaikka edellinen hallitus SDP etunenässä näin kuvittelikin. Tosin se ei rohjennut testata teoriaansa omalla kaudellaan vaan jätti sotkunsa Orpon hallituksen siivottavaksi, Väyrynen kiteyttää.

Hallitus onkin nyt päättänyt, että normeissa palataan nyt Marinin hallituksen aikaiselle tasolle.

Muutos on Väyrysen mielestä hyvä. Se muun muassa mahdollistaa enemmän liikkumatilaa järjestää hoito todellisen lääketieteellisen kiireellisyyden mukaan.

Sen sijaan muutokseen kohdistuvaa kritiikkiä ja puheita ”terveydenhuollon romuttamisesta” Väyrynen ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että liian tiukka hoitotakuu oli pääsyy vuokratyövoimakustannusten nousuun, ja että hoitotakuu on jatkossa sama, mitä se oli Marinin hallituksen aikana.

– Kun seuraa tätä SDP:n logiikkaa, en yllättyisi, vaikka heidän seuraava välikysymyksensä koskisi vuokratyövoiman käyttöä, Väyrynen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)