Verkkouutiset

Presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Sauli Niinistö Venäjän konsulaatista Ylellä: Suomi reagoi epäsoveliaaseen toimintaan

Presidentin mukaan Suomi jatkaa Ruotsin Nato-hakemuksen edistämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ahvenanmaan demilitarisointia ei pidetty esteenä Suomen Nato-jäsenyydelle, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Niinistö muistuttaa, että puolustusliitossa vallitsee samanlainen tilanne Norjaan kuuluvilla Huippuvuorilla, jossa myös on venäläistä läsnäoloa.

– Ei se näytä liiemmälti kiusanneen Natoa, presidentti sanoi.

Asiantuntijat ovat luonnehtineet Ahvenanmaan sotilasstrategista asemaa keskeiseksi, mikä on herättänyt keskustelua demilitarisoitujen saarten statuksesta puolustusliitossa. Niinistön mukaan Ahvenanmaa on Ruotsin Gotlannin ohella ollut esillä ”Itämeren porttina”.

Presidentti ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan nostaisi Ahvenanmaata ”tikun nokkaan”.

– On aivan selvää, että siihen kiinnitetään erityistä huomiota. Mutta ei se nyt varmasti ole ainoa paikka Suomessa, johon erityistä huomiota kiinnitetään.

Presidentti Niinistö kommentoi myös Venäjän kohutun Ahvenanmaan konsulaatin asemaa. Konsulaatin kohtalosta on käyty viime viikkoina vilkasta julkista keskustelua, ja konsulaatin lakkauttamista vaativa kansalaisaloite kerää paraikaa allekirjoituksia. Konsulaatin on pelätty harjoittavan muun muassa tiedustelua.

Presidentin mukaan Suomi pitää tilannetta silmällä.

– Silloin kuin diplomatian varjolla toimitaan, pitää myöskin toimia diplomatian sääntöjen mukaan. Aivan varmasti me tarkkailemme myös sitäkin puolta.

– Tietysti voidaan kysyä, onkohan tänä päivänä niin, että satelliittitarkkailu on paljon yksityiskohtaisempaa kuin puhtaasti maankamaran fyysiset havainnot. Siinä mielessä konsulaatin merkitys ei ehkä ole ihan niin suuri kuin ennen, presidentti arvioi.

Niinistö muistutti, että tarvittaessa tilanteisiin myös puututaan.

– Jos ilmenee epäsoveliasta toimintaa, silloinhan Suomi reagoi kaikkien diplomatian sääntöjen mukaan.

Suomi liittyi puolustusliitto Naton jäseneksi huhtikuun alussa, mutta Turkki ja Unkari eivät vielä ole hyväksyneet Ruotsin jäsenyyttä. Suomi jatkaa länsinaapurinsa hakemuksen tukemista, Niinistö totesi. Presidentti kertoi olevansa tiiviissä yhteydessä Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssoniin.

Presidentti muistutti nostaneensa Ruotsin jäsenhakemuksen esille heti Brysselissä Suomen jäsenyysseremonian yhteydessä. Varsinaista uutta tietoa Ruotsin jäsenhakemuksen etenemisestä ei tällä hetkellä ole.

– Kaikki odottavat nyt riksdagenin ratkaisua tässä terrorismilainsäädännössä, joka pikkuhiljaa alkaa valmistua. Se on ainakin tarkkailun kohta, reagoiko Turkki myönteisesti siihen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)