Verkkouutiset

Mehunmyyjä Jabal al-Noorin pyhällä vuorella lähellä Mekkaa Saudi-Arabiassa. AFP / LEHTIKUVA / SAMEER AL-DOUMY

Saudi-Arabian öljyntuotannon leikkaukset tuovat rahaa Venäjälle

Saudit tavoittelevat yli 100 dollarin barrelihintaa, mistä Kreml varmasti kiittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OPEC+:n syyskuisen raportin mukaan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä öljymarkkinoilla on tulossa vuosikymmenen suurin öljyvaje. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n syyskuun raportti  kertoo myös huomattavasta tuotannon ylittävästä kysynnästä. Raakaöljyn kasvavan kysynnän moottorina toimii Kiinan talouden elpyminen. Kuluvana vuonna globaali kysyntä kasvaa 2,2 miljoonaa barrelia päivässä (Mbbl/d) ennätykselliseen 102 Mbbl/d:iin. Globaali tuotanto kasvaa vain 1,5 Mbbl/d myös ennätykselliseen 101,5 Mbbl/d:iin.

Suurin syy öljyntuotannon epätasapainoon on Yhdysvaltain jälkeen suurimpien öljyntuottajien Saudi-Arabian ja Venäjän öljyntuotannon lasku. Tuotantovaje nostaa hintoja: Brent-laadun hinta on jo ylittänyt 94 dollaria barrelilta.

Saudien uskotaan tavoittelevan vieläkin korkeampaa hintaa. Kattaakseen Saudi-Arabian hallinnon ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kaikkien projektien, kuten tulevaisuuden kaupungin rakentamisen ja jalkapallon supertähtien hankkimisen, kulut barrelin pitäisi maksaa yli 100 dollaria.

Korkea öljyn hinta hyödyttää Kremliä: se antaa mahdollisuuden heikentää pakotteiden vaikutuksia, rahoittaa sotaa ja lisätä sotatarviketuotannon mahdollistavaa rinnakkaistuontia. Venäläisen Urals-öljyn keskihinta oli elokuussa 70 dollaria barrelilta, 10 dollaria yli kattohinnan. Nyt keskihinta on jo yli 75 dollaria.

Venäjä vei elokuussa raakaöljyä ulkomaille 7,2 Mbbl/d, mikä tuotti 17,1 miljardia dollaria, eniten sitten lokakuun 2022. Kiitos nousevan raakaöljyn hinnan, Venäjän öljy- ja kaasutulot ovat reippaassa kasvussa. IEA:n asiantuntijat ennustavat tuotannon leikkaamispäätösten peruutusten tasapainottavan tuotannon ja kysynnän suhteen vuodenvaihteen jälkeen, mutta raakaöljyvarastot ovat maailmalla ehtyneet, joten hintojen heilunta jatkuu. IEA:n pitkän ajanjakson ennuste ei ole muuttunut: öljyn kysyntä kasvaa aina vuosikymmenen loppuun asti, jonka jälkeen se tasaantuu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)