Verkkouutiset

Mehunmyyjä Jabal al-Noorin pyhällä vuorella lähellä Mekkaa Saudi-Arabiassa. AFP / LEHTIKUVA / SAMEER AL-DOUMY

Saudi-Arabian öljyntuotannon leikkaukset tuovat rahaa Venäjälle

Saudit tavoittelevat yli 100 dollarin barrelihintaa, mistä Kreml varmasti kiittää.

OPEC+:n syyskuisen raportin mukaan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä öljymarkkinoilla on tulossa vuosikymmenen suurin öljyvaje. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n syyskuun raportti  kertoo myös huomattavasta tuotannon ylittävästä kysynnästä. Raakaöljyn kasvavan kysynnän moottorina toimii Kiinan talouden elpyminen. Kuluvana vuonna globaali kysyntä kasvaa 2,2 miljoonaa barrelia päivässä (Mbbl/d) ennätykselliseen 102 Mbbl/d:iin. Globaali tuotanto kasvaa vain 1,5 Mbbl/d myös ennätykselliseen 101,5 Mbbl/d:iin.

Suurin syy öljyntuotannon epätasapainoon on Yhdysvaltain jälkeen suurimpien öljyntuottajien Saudi-Arabian ja Venäjän öljyntuotannon lasku. Tuotantovaje nostaa hintoja: Brent-laadun hinta on jo ylittänyt 94 dollaria barrelilta.

Saudien uskotaan tavoittelevan vieläkin korkeampaa hintaa. Kattaakseen Saudi-Arabian hallinnon ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kaikkien projektien, kuten tulevaisuuden kaupungin rakentamisen ja jalkapallon supertähtien hankkimisen, kulut barrelin pitäisi maksaa yli 100 dollaria.

Korkea öljyn hinta hyödyttää Kremliä: se antaa mahdollisuuden heikentää pakotteiden vaikutuksia, rahoittaa sotaa ja lisätä sotatarviketuotannon mahdollistavaa rinnakkaistuontia. Venäläisen Urals-öljyn keskihinta oli elokuussa 70 dollaria barrelilta, 10 dollaria yli kattohinnan. Nyt keskihinta on jo yli 75 dollaria.

Venäjä vei elokuussa raakaöljyä ulkomaille 7,2 Mbbl/d, mikä tuotti 17,1 miljardia dollaria, eniten sitten lokakuun 2022. Kiitos nousevan raakaöljyn hinnan, Venäjän öljy- ja kaasutulot ovat reippaassa kasvussa. IEA:n asiantuntijat ennustavat tuotannon leikkaamispäätösten peruutusten tasapainottavan tuotannon ja kysynnän suhteen vuodenvaihteen jälkeen, mutta raakaöljyvarastot ovat maailmalla ehtyneet, joten hintojen heilunta jatkuu. IEA:n pitkän ajanjakson ennuste ei ole muuttunut: öljyn kysyntä kasvaa aina vuosikymmenen loppuun asti, jonka jälkeen se tasaantuu.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)