Verkkouutiset

Lakiesitysten lausuntoaika voisi pidentää siirtämällä eduskuntavaalit takaisin maaliskuulle. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Sanni Grahn-Laasonen: Eduskuntavaalien palauttaminen maaliskuulle on kannattettavaa

Suvi-Anne Siimes ehdotti eduskuntavaalien palauttamista maaliskuulle lakiesitysten lausuntokierrosten aikojen pidentämiseksi.

Sosiaaliturvaministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen kannattaa Vasemmistoliiton entisen puheenjohtajan ja ministerin, nykyisen Työeläkevakuuttajien toimitusjohtajan Suvi-Anne Siimeksen tuoreessa Kanavassa (6/2023) esittämää ajatusta eduskuntavaalien siirtämisestä takaisin maaliskuulle.

– Ehdotus eduskuntavaalien siirtämisestä takaisin maaliskuulle on erittäin kannatettava. Hyvä ehdotus Suvi-Anne Siimes ja muutama muu. Antaisi uudelle hallitukselle enemmän aikaa ensimmäisen budjetin ja budjettilakien valmisteluun ja mahdollistaisi myös pidemmät lausuntoajat, kirjoittaa Grahn-Laasonen viestipalvelu X:ssä.

Siimeksen mukaan eduskuntavaalien palauttaminen takaisin maaliskuulle ”voisi olla yksi keino vähentää lainvalmistelun kiirettä”. Hän huomauttaa, että  Petteri Orpon hallituksen asumistukea ja työttömyysturvaa koskevissa uudistuksissa lainsäädäntöehdotusten lausuntokierros on ehtinyt olla vain kaksi viikkoa.

Kiire johtuu siitä, että eduskuntavaalit pidettiin huhtikuussa ja uusi hallitus ehti aloittaa pitkien neuvotteluiden myötä työnsä vasta ennen juhannusta. Kesällä taas virkamiehet olivat lomalla. Vuoden 2024 eli uuden budjettivuoden alussa voimaan tulevien uudistusten valmistelussa tuli erittäin kiire.

Siimes ehdottaa kirjoituksessaan ”yksinkertaisimpana ratkaisuna” budjettivuoden alkamisen siirtoa ja ”kulloisenkin maan kulloisenkin hallituksen poliittisen kärsivällisyyden kasvattamista”.

– Isojen, nopeasti voimaan haluttavien uudistusten ei olisi pakko tulla voimaan heti uuden hallituksen ensimmäisen budjettivuoden alussa. Voimaantulo voisi tapahtua vasta 1. maaliskuuta tai 1. heinäkuuta.

Toinen olisi ”lainsäädännöllisesti raskaampi vaihtoehto” eli ”eduskuntavaalien ajankohdan palauttaminen takaisin maaliskuun puolelle”.

–  Sen myötä uusi hallitus pääsisi aloittamaan työnsä ongelmitta jo huhtikuun lopussa tai viimeistään toukokuun alkupuolella.

Vuonna 2007 valittu eduskunta siirsi eduskuntavaalien päivän maaliskuun kolmannelta sunnuntailta huhtikuun kolmannnelle sunnuntaille.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)