Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaiden hautausmaa Lvivissä. AFP/LEHTIKUVA/YURIY DYACHYSHYN

Saksalaisedustaja: Nato-liittolaiset voisivat ampua alas Venäjän ohjuksia

Roderich Kiesewetter ehdotti, että Baltian tai Skandinavian EU- ja Nato-maat voisivat suojella Länsi-Ukrainan ilmatilaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos länsi haluaa antaa Ukrainalle mahdollisuuden sodassa Venäjän kanssa, sen pitäisi antaa Kiovalle enemmän tukea, muun muassa sulkemalla ilmatila osasta Länsi-Ukrainan aluetta, totesi oppositiopuolue CDU:n liittopäiväedustaja, eversti evp Roderich Kiesewetter Neue Osnabrücker Zeitungin järjestämässä asiantuntijakeskustelussa.

Kiesewetter ehdotti, että Baltian tai Skandinavian EU- ja Nato-maat voisivat suojella Länsi-Ukrainan ilmatilaa. Heidän ilmapuolustuksensa voisi ottaa hallintaansa ”70, 80, 100 kilometrin syvyyteen Ukrainan ilmatilan”.

Bundeswehrin evp-everstin mukaan tämä antaisi Ukrainan armeijalle mahdollisuuden sijoittaa joukkonsa kauemmaksi itään lähemmäksi rintamaa. Hätätilanteissa tämä tarkoittaisi, että Nato-maat ampuisivat alas venäläisiä ohjuksia Lvivin yllä Länsi-Ukrainassa.

Lisäksi Kiesewetter pitää mahdollisena myös länsimaisten maajoukkojen sijoittamista Ukrainaan YK:n peruskirjan perusteella. Kyse olisi kenttäsairaaloista, miinanraivaus- tai logistiikkatukiyksiköistä ja mekaanikoista. Heidät voitaisiin lähettää vapauttamaan asiaankuuluvia Ukrainan joukkoja.

– Meidän ei pitäisi sulkea pois mitään halukkaiden koalitiosta. Tämä on kansainvälisen oikeuden mukaan täysin sallittua ja turvallisuuspolitiikan kannalta välttämätöntä, Kiesewetter sanoi huomauttaen, että tämä on hänen ”erittäin henkilökohtainen mielipiteensä”.

Kiesewetterille on selvää: jos Kiova häviää, Ukraina ”romahtaa, tulee massiivinen pakolaisvirta ja sota leviää Länsi-Eurooppaan. Venäjä riistää Ukrainalta pääsyn Mustallemerelle, ottaa Moldovan, ja he käyttävät hybriditoimia ja provokaatioita yrittääkseen napata osia Virosta (…) tai osia Latviasta”.

Hän moittii Sakan hallitusta päättämättömyydestä ja siitä, että muut Euroopan maat – oman taloudellisen voimansa perusteella – antaisivat Ukrainalle konkreettisempaa apua.

Ilmatilan sulkemisesta Länsi-Ukrainassa on keskusteltu Saksan asiantuntijoiden keskuudessa useita kuukausia. Liittokansleri Olaf Scholz on tehnyt selväksi, ettei tällaista esitystä voida hyväksyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)