SAK:n logo Helsingin Hakaniemen toimistolla 19. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

SAK:n puheenjohtaja: Palkansaajien huolet ohitettiin täysin

Jarkko Elorannan mielestä työrauhalainsäädäntöä koskeva mietintö on täysin työnantajien halujen mukainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ohitti mietinnössään palkansaajien huolet täysin.

– Mietinnön sisältö on pettymys. SAK oli toivonut tasapainottavia muutoksia esitykseen. Tässä muodossa lakiesitys tarkoittaa, että paikallista sopimista koskevaan lainsäädäntöön vaaditaan entistä vahvempaa palkansaajien tavoitteiden huomiointia, jotta neuvottelut työmarkkinamallista voivat alkaa, Eloranta toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tehnyt työrauhalainsäädännön uudistusesitykseen pieniä muutoksia, mutta mistään suuresta vastaantulosta tai merkittävästä työntekijäpuolen huolten huomioimisesta ei ole kyse.

Elorannan mielestä lakiesitys on valiokunnankin muotoilemassa muodossa poikkeuksellisen raju ja heikentää työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa työehtoihinsa ja osoittaa mieltään työntekijävastaista politiikkaa kohtaan.

Nyt esitettävät rajoitukset voivat hänen mukaansa johtaa pidemmällä aikavälillä entistä kovempiin työtaisteluihin työehtosopimuskierroksen aikana. Tukityötaisteluoikeuden rajaaminen voi johtaa siihen, että joillakin aloilla tai yrityksissä palkansaajien kyky painostaa työnantaja sopimuksiin heikkenee, jolloin työehtosopimusten kattavuus alenee.

”Oikeuksia poljetaan”

Jarkko Eloranta korostaa, kuinka Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten ja niiden valvontakäytännön mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus järjestää myös protestilakkoja ja ilmaista mielipiteensä työntekijöiden asemaan, oikeuksiin ja työehtoihin vaikuttavissa kysymyksissä.

Hän muistuttaa, kuinka ILO on tällä viikolla lähestynyt työministeri Arto Satosta (kok.) kirjeellä, jossa se kehottaa hallitusta vielä neuvottelemaan lakko-oikeuden rajoituksista keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Satosen mukaan keskustelut on kuitenkin jo käyty eikä työelämä- ja tasa-arvovaliokuntakaan ota kirjeeseen lainkaan kantaa, Eloranta sanoo.

– Työmarkkinasuhteiden mallioppilas Suomi tipahti tarkkailuluokalle heti, kun ensimmäinen laki hallituksen työmarkkinauudistuksista on tulossa voimaan. Talouden tarkkailuluokalle joutumisesta hallituksella on kova pelko, mutta työntekijöiden oikeuksia poljetaan silmää räpäyttämättä välittämättä kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista, Eloranta toteaa.

Hallituksen esityksen mukaan lakimuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan heinäkuun alussa. Valiokunta kuitenkin katsoo mietinnössään, ettei estettä lakien voimaantulon aikaistamiseen ole.

– Lain voimaantulon aikaistamiselle ei ole mitään perustetta. On myös erittäin poikkeuksellista, että mietinnössä esitetään lain koskevan myös sellaisia käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita, jotka ovat alkaneet ennen lain voimaantuloa, Eloranta huomauttaa.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)