Verkkouutiset

Mallinnus punaisen kääpiön elämänvyöhykkeellä kiertävästä planeetasta ja kahdesta kuusta. / D. Aguilar / Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Sadat miljoonat Linnunradan planeetat voivat sopia elämälle

Kääpiötähtien kiertolaisten pinnalla voi olla nestemäistä vettä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmasosa yleisimpiä kääpiötähtiä kiertävistä Linnunradan planeetoista voi sopia elämälle.

Kääpiötähdet ovat yleisin tähtikategoria galaksin alueella. Kiertolaisia on arvioiden mukaan miljardeja. Floridan yliopiston tutkijoiden mukaan suuri määrä planeetoista sijaitsee niin kutsutulla elämänvyöhykkeellä, minkä vuoksi niiden pinnalla voi olla nestemäistä vettä.

Sopivalla etäisyydellä ne myös kestävät kääpiötähden aiheuttamat äärimmäiset vuorovesivoimat. Arvio pohjautui Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan Kepler- ja Gaia-teleskooppien havaintoihin.

Oma Aurinkomme on kohtuullisen harvinainen tähtityyppi Linnunradan alueella. Suurin osa planeetoista on huomattavasti viileämpiä ja massaltaan vain noin puolet Auringosta.

Kääpiötähtien ympärillä olevien planeettojen on kierrettävä hyvin lähellä kerätäkseen pinnalleen riittävästi lämpösäteilyä. Gravitaatiovoimat ovat tällöin suurempia. Tutkijat uskovat äärimmäisten vuorovesivoimien tekevän monista planeetoista täysin steriilejä.

Professori Sarah Ballardin ja tutkija Sheila Sagearin mukaan joka kolmas planeetta sijaitsisi juuri sopivalla etäisyydellä elämän kannalta. Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

– Nämä tähdet ovat erinomaisia kohteita, kun etsimme pieniä planeettoja, joilla voi olla nestemäistä vettä ja näin ollen myös lähtökohdat elämälle, Sagear toteaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)