Verkkouutiset

Suomessakin blokkipolitiikka on vahvistumassa. / Kuva: Eduskuntatiedotus

Saadaanko enemmistöhallituksia enää aikaan?

BLOGI

Kirjoittaja pohtii, onnistuisiko yhteiskunnan pitkäjänteinen kehittäminen blokkipolitiikassa.
Olavi Ala-Nissilä
Olavi Ala-Nissilä
Kirjoittaja on KTM, valtiopäiväneuvos ja entinen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen.

Yhdysvaltain vaaleissa eivät menestyneet ne, jotka vaalit kieltävät. On lohdullista, että ihmiset kuitenkin arvostavat kansanvaltaa ja vakautta.

Maailmalla kansanvalta on ollut vaikeuksissa. Useat suurvallat menevät kohti yhä autoritarisempaa ja yksinvaltaisempaa hallintoa.

Enemmistöhallitusten aikaansaaminen on vaikeaa monissa maissa, kuten Ruotsissa. Populismi valtaa alaa.

Globaalit kriisit ovat nyt ihmisten arjessa. Kriisit jakavat yhteiskuntaa ja ihmisiä. Monet ihmiset ja alueet ovat todella vaikeuksissa.

Jos ja kun myös politiikka ääreytyy, se voi jakaa kansaa vielä enemmän kahtia. Suomessakin blokkipolitiikka on vahvistumassa. Mihin se voi johtaa?

Syntyykö enää enemmistöhallituksia? Pystytäänkö blokkipolitiikassa yhteiskuntaa pitkäjänteisesti uudistamaan? Huomioidaanko koko maan kehitystä? Putoaako osa ihmisistä pysyvästi yhteiskunnassa?

Miten hallitaan maailman isoja kriisejä?

Maailmalla nyt ei saa pahan antaa voittaa.

Hyvän yhteistyön ja kompromissien tekeminen ei ole aina nykyisin helppoa. Mutta niitä juuri tarvitaan. Yhteisen hyvän rakentaminen niin Suomessa kuin koko maailmassa on nyt välttämätöntä. Tämä on myös äänestäjän hyvä tiedostaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Suosittelemme

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)