Verkkouutiset

Lumisia autoja parkissa Helsingin Vallilassa 27. maaliskuuta 2023, LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sää jatkuu kylmänä, öisin pakkasta jopa 20 astetta

Viikko jatkuu laajalti poutaisena ja vähäsateisena.

Alkuviikko on tuonut Suomeen paikoin runsaita lumisateita, mutta Forecan ennusteen mukaan loppuviikko näyttää jo vähäsateisemmalta.

– Loppuviikon aikana Lapissa sataa ajoittain lunta, mutta muualla viikko jatkuu näillä näkymin enimmäkseen poutaisena ja monin paikoin aurinkoisenakin. Merkittävää lämpenemistä ei kuitenkaan tällä viikolla näy, vasta ensi viikon edetessä päivälämpötilat alkavat nousta laajemmin nollan yläpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Lähiyöt ovat kylmiä maan eteläosia myöten ja pakkanen voi kiristyä 10-20 asteeseen.

– Pakkaslukemissa saattaa olla kuitenkin isoja paikalliseroja. Ei ole mahdotonta, että jossain päin Suomea olisi yli 20 pakkasastettakin, Rinne sanoo.

Torstaina maan etelä- ja länsiosassa on laajalti selkeää. Maan keski- ja itäosassakin sää muuttuu selkeäksi päivän mittaan. Lapissa on pilvistä, osassa Lappia tulee lunta.

– Lapissa lunta satelee paikoin, runsaimmin Pohjois-Lapissa. Lunta kertyy vuorokaudessa 2–5 senttimetriä, Käsivarren Lapissa jopa yli kymmenen senttimetriä.

Torstaina päivällä pakkasta on 1–7 astetta. Perjantain vastaisena yönä pakkaslukemat ovat jälleen laajalti 10–20 asteessa, myös etelässä 20 asteen pakkaslukemat ovat taas paikoin mahdollisia.

Länsi-Lapissa pakkasta on yöllä 5–10 astetta.

Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa on tämän hetken ennusteen mukaan laajalti aurinkoista. Aiemmissa ennusteissa on näkynyt lumisateiden mahdollisuus etelärannikolle.

– Suomen eteläpuolelta liikkuu lumisadealue, jonka ennuste on vielä vaihdellut. Keskiviikkona tehdyn ennusteen mukaan lunta sataa Suomenlahdella, mutta sateet eivät ulottuisi etelärannikolle. Nyt näyttää, että rannikon tuntumaan voi kuitenkin ulottua sadealueeseen liittyvää pilvisyyttä, Rinne kertoo.

Päivälämpötila on perjantaina koko maassa kolmen pakkasasteen ja yhden plussa-asteen asteen välillä. Lämpötila nousee nollan yläpuolelle vain paikallisesti, mutta paikallisia nollan asteen ylityksiä voi tapahtua niin etelässä, lännessä kuin Lapissakin.

Viikonlopun ennusteen mukaan sää on pääosin poutaista.

– Etelässä, lännessä ja Lapissa on laajalti melko aurinkoista. Muualla maassa liikkuu repaleista pilvilauttaa, josta vähäinen lumisade voi olla mahdollista. Lumisateista ei kuitenkaan juuri synny kertymää, Joanna Rinne ennustaa.

Päivälämpötila on viikonloppuna koko maassa enimmäkseen kolmen pakkasasteen ja yhden plussa-asteen asteen välillä, öisin on Rinteen ennusteen mukaan laajalti 5–15 pakkasastetta.

Ensi viikon edetessä on tämän hetken ennusteen mukaan näkyvissä jo vähitellen nousevia lämpötiloja.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS