Verkkouutiset

Tuomari Mans Wigen lehdistötilaisuudessa tuomioiden jälkeen. AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN NACKSTRAND

Ruotsin vakoojajahti: Tuliko vihje myyrästä USA:n supervakoojalta Kremlissä?

Ruotsalainen tiedusteluekspertti arvioi luotetun kumppanimaan johtaneen viranomaiset vakoojan jäljille.

Ruotsia ravistellut vakoiluskandaali lähti tiedusteluasiantuntija Johan Wiktorinin mukaan mitä ilmeisimmin purkautumaan kumppanimaan tiedustelun välittämän tiedon perusteella.

Iso osa vakoiluvyyhden yksityiskohdista on pidetty yhä salassa. Tuomion myötä julkisuuteen on kuitenkin tihkunut lisätietoja. Ruotsin kuninkaallisen sotatieteiden akatemian tutkija Wiktorin huomauttaa Twitter-ketjussaan, että Ruotsin tiedustelun sisäisen tutkinnan lähtö ”ulkopuolelta” tulleesta tiedosta tarkoittaa, että vihje saatiin kumppanimaalta.

– Sisäisen myyräjahdin aloittaminen syö energiaa ja on mahdollisesti haitallista, jos tiedot ovatkin virheellisiä. Tämä merkitsee, että Säpolla oli jonkin verran luottoa sekä tiedon antajaan että sen laatuun. Kumppanin oli myös samalla ”paketoitava” tiedot, Wiktorin toteaa.

Tällä hän tarkoittaa oman alkuperäisen tietolähteen suojaamista. Tällainen tieto saatetaan esimerkiksi naamioida kertomalla sen tulleen eri lähteestä kuin mistä se oikeasti on peräisin tai muuttamalla tietoa hieman.

Johan Wiktorin arvioi suoraan, että eräs ehdokas lähteeksi on Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n vuonna 2017 Venäjältä turvaan järjestämä ”huippuvakooja”.

Tiettävästi korkeassa turvallisuusvirassa Kremlissä toimineella lähteellä oli suora yhteys Venäjän diktaattori Vladimir Putiniin. Lähde oli amerikkalaisten mediatietojen mukaan välittänyt tietoa amerikkalaisille yli kymmenen vuoden ajan. CNN:n mukaan supervakooja oli jopa pystynyt toimittamaan kuvia Venäjän presidentin työpöydällä olleista papereista. Salainen operaatio, jossa agentti järjestettiin turvaan tuli julki vasta vuonna 2019.

Wiktorin avaa, miten paljastuminen on saattanut tapahtua.

– Esimerkki voisi olla: meillä on Ruotsissa yksi [vakooja], joka työskenteli sekä Säpossa että MUST:ssa [Ruotsin sotilastiedustelu], hän kuvailee mahdollista vihjettä.

Tällainen tieto kaventaisi epäiltyjen joukkoa huomattavasti.

– Toki kyse voi olla SIGINT:stä [signaalitiedustelu], jota on ”muutettu”, mutta se tuppaa antamaan suorempia vastauksia, Wiktorin arvioi.

Ruotsalaisasiantuntijan mukaan Venäjän vakoojat ovat lännessä nyt erittäin haavoittuvaisia.

– Ei vain siksi, että voi saada elinkautisen tuomion – vaan kuinka suojelee itseään länsimaisten kumppanien yhteistyöltä ja siltä, että länsi on osoittanut (suurhyökkäys Ukrainaan) murtautuneensa Venäjän tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin, Johan Wiktorin kirjoittaa.

Ruotsalaisveljekset Peyman Kia ja Payman Kia saivat eilen tuomiot törkeästä vakoilusta. Vanhempi veli Peyman oli työskennellyt pitkään keskeisissä tiedustelutehtävissä niin Ruotsin puolustusvoimissa kuin turvallisuuspoliisi Säpossakin. Hän välitti huippusalaisia tietoja Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle veljensä avustuksella. Peyman Kia tuomittiin elinkautiseen ja Payman Kia yhdeksän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.

LUE MYÖS:
Saksan vakoiluskandaali: Epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy huippusalaiseen Ukraina-tietoon

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS