Verkkouutiset

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Ruotsin ulkoministeri: Turkin reaktio on luonnollinen

Ulkoministeriön virkamiehen mukaan Ruotsi on nyt kaltevalla pinnalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsi on nyt historiallisen vaikeassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, arvioivat niin poliitikot kuin ulkoministeriön korkea-arvoiset lähteet Dagens Nyheterille. Neuvottelut Turkin kanssa Nato-jäsenyyden hyväksymisestä ovat toistaiseksi jäissä, ja spekulaatiot Suomen jäsenhakemuksen etenemisestä ilman Ruotsia kiihtyvät. Pääministeri Ulf Kristersson on luonnehtinut maansa turvallisuuspoliittista tilannetta ”pahimmaksi sitten toisen maailmansodan”.

Turkki on koko Nato-prosessin ajan arvostellut etenkin Ruotsia liian lepsusta suhtautumisesta terrorismiin. Tukholmassa tammikuussa järjestetyt mielenilmaisut, joissa muun muassa ripustettiin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania esittävä nukke jaloistaan kaupungintalon ulkopuolella ja poltettiin Koraani Turkin suurlähetystön edustalla, ovat myös johtaneet jyrkkään reaktioon Turkissa. Nato-neuvottelujen tauon kestosta ei ole tietoa.

DN:n haastattelussa ulkoministeri Tobias Billström kommentoi tilannetta maltillisesti.

– Näen Turkin reaktion luonnollisena, viime viikon kehityskulun huomioon ottaen. Meidän on kaikkien pohdittava tämänhetkistä tilannetta ennen kuin pyrimme eteenpäin.

– Haluan kuitenkin alleviivata, että meillä on sopimus Turkin kanssa Naton suhteen, yhteisymmärrysasiakirja jonka kriteerit meidän pitää täyttää, hän sanoo.

Billströmin mukaan Ruotsi jatkaa Madridissa kesällä allekirjoitetun asiakirjan noudattamista, ja on täyttämässä siinä asetetut ehdot.

DN:n toisessa, Nato-prosessia käsittelevässä laajassa artikkelissa useat asiantuntijat ja ulkoasiainhallinnon lähteet suhtautuvat asiaan ministeriä synkemmin. Nimettömänä esiintyvä ulkoministeriön virkamies kuvailee Ruotsin olevan nyt ”kaltevalla pinnalla”.

Asiantuntijat suhtautuvat kesällä allekirjoitettuun yhteisymmärrysasiakirjaan kriittisesti, ja osa ulkoministeriön työntekijöistä ihmettelee Ruotsin neuvottelutaktiikkaa. Neuvottelijat arvioivat Turkin aikomukset väärin, eräs lähde sanoo.

– Olisi pitänyt tajuta etukäteen, että tällaisia ongelmia syntyy. Turkkilaisten kanssa neuvotteleminen on samaa kuin neuvotteleminen venäläisten kanssa. Ei kaikkia kortteja voi paljastaa etukäteen, niin kuin me olemme tehneet.

Toinen DN:n haastattelema lähde suhtautuu tilanteeseen tyynemmin. Nato-neuvottelut eivät ole romahtaneet, ja Erdogan voi vielä nopeasti muuttaa mieltään. Ruotsin on pidettävä kurssistaan kiinni ja pidättäydyttävä kommentoivasta jokaista asiaan liittyvää uutista, neuvottelujen kulkua seurannut lähde sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)