Verkkouutiset

Palavia autoja Malmössä Ruotsissa. OUT, AFP / LEHTIKUVA / JOHAN NILSSON

Ruotsin maine romahti – Irene ja Anne harkitsevat Suomen passia

Maakuvan muuttuminen huolestuttaa ruotsalaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jengirikollisuus ja murhat, Koraanin polttaminen ja siitä kumpuava terrorismin uhka sekä sotkuinen liittymisprosessi Natoon, talouskasvun sakkaaminen ja kruunun pudotus ovat tahranneet Ruotsin mainetta maailmalla, kertoo Svenska Dagbladet.

Tämä on huolestuttanut ruotsalaisia.

– Ruotsi on erittäin toimiva yhteiskunta, ja niin meidät myös edelleen pääosin nähdään, lohduttaa Ruotsin instituutin (SI) pääjohtaja Madeleine Sjöstedt.

Instituutin tehtävänä on luoda kiinnostusta ja luottamusta Ruotsiin ulkomailla.

Sosiaalisessa mediassa ja verkossa on levinnyt kuitenkin valheellisia väittämiä Ruotsista. Valeuutisia on jaettu muun muassa siitä, että ruotsalaiset viranomaiset sieppaavat muslimiperheiden lapsia. Hiljattain julkaistulla videolla levitettiin myös valhetta, että Ruotsin opetussuunnitelma pakottaa lapset tutkimaan seksuaalisuuttaan kouluissa.

Ruotsin tulevaisuudentutkimuksen instituutin tutkija Anna Hedin Ekströmin mukaan Ukrainan sota on luonut turvattomuutta ja kasvualustan disinformaatiolle eli virheellisen tiedon levittämiselle.

– Olemme havainneet tutkimuksessamme, että yleinen ahdistuneisuus voi vahvistaa myös epäluottamusta hallituksia kohtaan ja polarisoida yhteiskuntia entisestään, hän sanoo.

Ruotsin maine on tutkimusten mukaan romahtanut muslimien keskuudessa. SvD kertoo, että ”made in Sweden” ei ole enää ylpeyden aihe. Tänä kesänä esimerkiksi qatarilainen päivittäistavarakauppaketju asetti ruotsalaiset tuotteet boikottiin. Myös Ruotsin Bagdadin- suurlähetystöön hyökättiin protestina Koraanin polttamista vastaan.

Ruotsalainen passi on yhä maailmalla vahva, kun lasketaan maat, joihin sillä pääsee ilman viisumia. Tähänkin on tosin tullut muutos.

Matkalle lähdössä olevat Irene ja Anna kertovat SvD:lle, että he harkitsevat käyttävänsä Suomen passia ulkomaanmatkoillaan. He ovat sekä Ruotsin että Suomen kansalaisia.

Kaksikko on matkassa Intiaan, mutta he pysähtyvät matkalla Qatarissa.

– Tiktokissa on paljon sontaa ja Ruotsin imago ei ole hyvä muslimimaissa. Saatko edes enää apua, jos sinulla on Ruotsin passi?

Tällä kertaa he päättivät vielä käyttää Ruotsin passia.

– Asumme Ruotsissa ja tällä kertaa menemme viisumikäsittelyn takia Ruotsin passeilla, Irene kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)