Verkkouutiset

Ruotsi vahvistaa puolustuskykyään. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ruotsi varustautuu nyt lujaa, tulevaisuuden sodankäynti isossa roolissa

Puolustusministerin mukaan avaruus ja autonomiset järjestelmät ovat ratkaisevia.

Ruotsi valmistautuu puolustusvoimiensa suurimpaan vahvistamiseen sitten kylmän sodan alkuvuosien. Näin sanoo maan puolustusministeri Pål Jonson SVT:n haastattelussa.

– Varustautumisemme on nyt historiallisella tasolla, suurin sitten 1950-luvun, Jonson toteaa.

Siinä missä aikaisemmin on keskitytty puolustuksen peruskyvyn turvaamiseen, tulee Ruotsi nyt vahvistamaan teknologista osaamistaan ja parantamaan kykyään sodankäynnin uusilla saroilla.

– Kyky toimia avaruudessa on yhä tärkeämpi osa modernia sodankäyntiä. Ukraina on osoitus siitä, miten tärkeitä avaruudesta saatavat tiedustelutiedot ovat, Jonson kertoo.

Kyse on ennen kaikkea tiedustelusatelliittien hyödyntämisestä, ei varsinaisista sotilaallisista toimista avaruudessa. Maata kiertää tällä hetkellä noin 5000 satelliittia, mutta määrän ennustetaan kasvavan kymmenessä vuodessa jopa 50 000 satelliittiin.

– Avaruus on siis tärkeä tulevaisuuden areena. Toinen opetus on se, että autonomiset järjestelmät ja lennokit esittävät yhä suurempaa osaa taistelukentällä.

Ruotsin puolustusvoimat toivoo lisäksi uusia pitkän kantaman tykistöjärjestelmiä sekä maan kyberpuolustuksen vahvistamista. Kyse on toistaiseksi puolustusvoimien laatimasta toivomuslistasta hallitukselle, eikä lopullista päätöstä hankittavista järjestelmistä ole vielä tehty. Ruotsissa suuret puolustuspoliittiset ratkaisut siunataan kaikkien valtiopäiväpuolueiden muodostamassa Försvarsberedningen-komiteassa.

Varmaa on kuitenkin, että Ruotsikin tule lähivuosina vahvistamaan puolustuskykyään. Natoon pyrkivä maa aikoo kasvattaa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin BKT:sta. Jo kaksi prosentti tulee riittämään paljoon, puolustusministeri Jonson sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS