Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on väläyttänyt uutta veroa epäterveelliselle ruoalle ja elintarvikkeille.
– Ottaen huomioon, että ihminen on käynyt kuussa, ei luulisi terveysverotuksen olevan täysin mahdoton toteutettava. Transrasvat, suolat ja lisätyt sokerit ovat liiallisesti käytettyinä verrattavissa alkoholiin ja tupakkaan, Purra sanoi Veronmaksajain Keskusliiton Vero2024-tapahtumassa.
Elintarviketeollisuusliitto ei innostu valtiovarainministerin puheista. Liiton mukaan terveysvero näivettäisi kotimaista ruoka-alaa.
– Ruokaan kohdistuvalla raippaverolla tavoiteltujen hyötyjen toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä. Varmaa on ainoastaan hallinnollisen hirviön luominen kotimaiselle elintarviketeollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo tiedotteessa.
Laajapohjainen terveysvero tasoittaisi liiton mukaan tietä tuontiruualle. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kustannukset kasvaisivat, koska verovelvoitteet kohdistuvat erityisesti kotimaisiin yrityksiin. Kilpailukykyä heikentävä vero iskisi yritysten mukaan myös elintarvikevientiin, jonka kasvattamista hallituskin tavoittelee.
– Elintarvikeyritysten selkeä viesti kehysriiheen valmistautuville puolueille on, että ruoka-alan yritysten kasvuhalukkuutta ja elintarvikevientiä ei vahvisteta kuristavilla uusilla veroilla, Käkelä sanoo.
– Hallitus haluaa keventää yritysten hallinnollista taakkaa, mutta terveysveron kohdalla yrittäjän arki tuntuu unohtuvan. Terveysvero veisi kehitystä nimenomaan päinvastaiseen suuntaan. Hyvin raskaasti säädellyllä elintarvikealalla tulisi tavoitteena olla pikemminkin yritysten hallinnollisen taakan selkeä vähentäminen.
Elintarviketeollisuusliiton tekemän jäsenkyselyn mukaan elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus heikentäisi yritysten mahdollisuuksia työllistää Suomessa ja vähentäisi investointeja kotimaahan. Yritykset joutuisivat tekemään muutoksia myös olemassa oleviin investointisuunnitelmiinsa.





