Verkkouutiset

Sosnovyi Borin ydinvoimalan reaktorit ovat niin sanottua Tshernobyl-tyyppiä Se sijaitsee hieman yli 100 kilometrin päässä Suomesta. RIA Novosti archive, image 305011 / Alexey Danichev / CC-BY-SA 3.0

Rosatom pidentää Tshernobyl-tyypin reaktorien käyttöä Suomen lähellä

Yhtiö pyrkii Kremlin asettamaan energiantuotantotavoitteeseen ongelmien keskellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ydinvoimaloiden sähköntuotanto laski viime vuonna ensi kertaa 10 vuoteen ja vasta toisen kerran 20 vuoden aikana. Edellisen kerran sama tapahtui vuonna 2013. Tuotannon ongelmia pyritään kattamaan jatkamalla vanhimpien yksiköiden elinkaarta.

Tämä on takaisku Rosatomille sen pyrkiessä saavuttamaan Vladimir Putinin henkilökohtaisesti sille asettaman tavoitteen tuottaa 25 prosenttia Venäjän tarvitsemasta energiasta vuoteen 2045 mennessä. Viimeiset neljä vuotta Rosatomin osuus on vain laskenut silloinkin, kun sen ydinvoiman tuotanto vielä teki uusia ennätyksiä. Viime vuonna ydinvoiman osuus koko energiantuotannosta oli 18,4 prosenttia.

Syinä ydinvoimaloiden tuotannon laskulle ovat voimaloiden ikääntyminen, yksiköiden rakentamisen hidastuminen ja uusimpien valmistuneiden yksiköiden – Leningradin, Novovoronežin ja Belojarskin – ongelmat.

Viime vuonna Venäjällä suljettiin neljä suurta, yli 45 vuotta käytössä ollutta yksikköä Leningradin ja Kurskin ydinvoimaloissa. Rakenteilla on vain kolme uutta yksikköä, joiden lisäksi on rakennuslupa kahteen yksikköön.

Rosatomin Leningradin ydinvoimalan suurimmat ongelmat ovat viidennessä, vuonna 2018 käynnistetyssä yksikössä, joka pysäytettiin viime vuonna kaksi kertaa rikkoutuneiden turbiinin siipien takia. Ensimmäisen rikkoutumisen korjaaminen kesti kaksi kuukautta kesällä ja toisen yli kolme kuukautta syksyllä. Lisäksi yksikössä oli kaksi pienemmän vian aiheuttamaa hätäpysäytystä. Rikkoutumisten takia yksikkö seisoi yhteensä yli puoli vuotta.

Kuudennessa yksikössä oli suunniteltujen korjausten ja polttoaineen lisäyksen lisäksi neljä hätäpysäytystä, jotka edellyttivät lyhytaikaisia korjauksia. Tuotantolaitoksen tilanteesta kertoo parhaiten se, että sen johtaja päätti jättää viime vuoden tuotantoluvut kokonaan julkistamatta.

Novovoronežin ydinvoimalassa ongelmia on uusimmassa, vuonna 2016 käyttöön otetussa yksikössä, jossa vaihdettiin lisääntyvää värinää tuottanut, venäläisvalmisteinen turbogeneraattorin staattori. Sen lisäksi yksikkö jouduttiin pysäyttämään kuusi kertaa erilaisten vikojen takia.

Belojarskin ydinvoimalan yhtä yksikköä korjattiin yhteensä viisi kuukautta, minkä lisäksi sillä oli kaksi vikaantumisen aiheuttamaa pysäytystä.

Ydinvoimatuotannon laskun kompensoimiseksi Rosatom on päättänyt pidentää vanhimpien yksiköidensä elinkaarta 50 vuoteen ja joidenkin jopa 65 vuoteen. Samaahan tehdään lännessäkin, mutta sillä erotuksella, että elinkaaren pidennystä odottavat Venäjän reaktorit ovat Tshernobyl-tyyppisiä, ja osa niistä sijaitsee vain 70 kilometrin päässä Venäjän länsirajasta Leningradissa, Kurskissa ja Smolenskissa. Kuolassa ja Leningradissa voimalat sijaitsevat noin 100 kilometrin päässä Suomen rajasta. Kaikki samantyyppiset reaktorit Liettuassa ja Ukrainassa on suljettu turvallisuussyistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)