Verkkouutiset

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Rahoitusprofessori: Fortumissa laki ei koske lainsäätäjää

Timo Rothoviuksen mielestä yhtiökokous osoitti, ettei valtion tarvitse noudattaa lakejaan.

Valtio ajoi läpi keskiviikkona 23. marraskuuta Fortumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa läpi maksuttoman osakeannin valtion sijoitusyhtiö Solidiumille.

Valtion Fortumille aiemmin myöntämän hätälainan ehtona oli Solidiumin saama maksuton osakeanti, jonka myötä pienosakkaiden omistus energiayhtiössä heikkenee ja valtion kasvaa noin prosentilla 51,26 prosenttiin.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius kirjoittaa yhtiökokouksen osoittaneen, ettei valtion tarvitse noudattaa omia lakejaan.

– Laki takaa hyvän suojan osakeyhtiön vähemmistöomistajille. Paperilla. Eilen Fortumin yhtiökokouksessa lainsäätäjä osoitti itse, että lakeja ei tarvitse noudattaa. Lisäksi pääomistaja ottaa lainalleen lähes 50 %:n tuoton, mistä suurimman osan maksavat muut osakkeenomistajat!

Rothoviuksen mukaan kyseessä on ”vaarallinen ennakkotapaus”.

– Se antaa isoille omistajille valmiin toimintamallin sille, miten pörssistä voi kaapata yrityksen itselleen ja maksattaa temppu muilla osakkeenomistajilla.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)