Verkkouutiset

Kasa Venäjän ohjusten jäänteitä Ukrainan Harkovassa. LEHTIKUVA / AFP Sergey Bobok

Pysäyttävät luvut paljastavat Venäjän ilmasodan ”totaalisen epäonnistumisen”

Venäjä ei ole saavuttanut Ukrainassa ilmaherruutta.

Venäjä on Newsweekin hankkimien tietojen mukaan ampunut Ukrainaan enemmän ohjuksia kuin yksikään maa on käyttänyt missään konfliktissa toisen maailmansodan jälkeen. Tulokset ovat arvioiden mukaan kuitenkin jääneet verrattain vähäisiksi käytettyihin resursseihin nähden.

Venäjä ei myöskään ole onnistunut saavuttamaan Ukrainassa ilmaherruutta valtavasta ylivoimasta huolimatta. Hyökkääjän ilmasotaa kuvataankin tästä löytyvässä jutussa ”totaaliseksi epäonnistumiseksi”.

Newsweekin tietojen mukaan Venäjä on ampunut Ukrainaan 2 275 ohjusta. Nimettömänä pysyttelevän korkean Yhdysvaltain sotilastiedusteluvirasto DIA:n virkailijan mukaan vain 40 prosenttia ohjuksista on osunut niiden kohteisiin. 20–30 prosenttia ohjusten laukaisuista epäonnistuu tai ohjusten lento katkeaa kesken.

Venäjän hyökkäysstrategiaa kuvataankin tehottomaksi ja tuloksia marginaalisiksi. Amerikkalaisviranomainen kummastelee kohteiden valintaa.

– Parin päivän ajan kyse on lentokentistä ja ilmapuolustuksista. Sitten painopiste siirtyy ammusvarastoihin, sitten öljyyn, sitten tehtaisiin, sitten liikenneverkkoon. Emme havaitse minkään kohdalla tehokkaita hyökkäyksiä ja jatkoiskuja on vähän tai ei ollenkaan, hän jatkaa.

Amerikkalaisten tuntemaa strategista ilmasodankäyntiä ei haastateltujen viranomaisten mukaan ole edes yritetty. Ukrainan ilmapuolustus toimii yhä eikä sähköverkkoja tai viestintäverkkoja ole yritetty lamauttaa.

Missä ilmaherruus?

Jutussa kiinnitetään huomiota myös siihen, ettei Venäjä ole vieläkään saavuttanut ilmaherruutta Ukrainassa. Venäjän ilmavoimien vahvuus on Ukrainaan verrattuna jopa 15-kertainen. Venäjän ilmavoimien Ukrainan sodassa lentämistä noin 20000 lennosta vain 3000 on ulottunut tietojen perusteella Ukrainan ilmatilaan. Niistäkin lähes kaikki on lennetty taistelukentän yllä.

Useissa korkeissa viroissa Britannian asevoimissa palvellut ilmamarsalkka (evp.) Edward Stringer sanoo Newsweekille, ettei Venäjän ilmavoimat ole osoittanut merkkejä, että se edes yrittäisi tavoitella ilmaherruutta Ukrainassa.

Ilmaherruus on ollut esimerkiksi Yhdysvaltain menestyksen avain useissa sodissa. Stringerin mukaan se on oleellinen osa minkä tahansa sodan strategiaa.

Ukrainassa Venäjän ilmavoimat kyllä sodan ensimmäisinä päivinä hyökkäsi lentokentille ja ilmapuolustuskohteisiin, mutta hyökkäyksiä ei sittemmin jatkettu. Ukrainan ilmatorjuna onnistui myös aiheuttamaan yllättäviä tappioita venäläisille.

Pian venäläiset lensivät vähemmän ja vähemmän pitkän matkan lentoja ja siirtyivät käyttämään kaukaa ammuttavia ohjuksia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS