Verkkouutiset

Pääesikunta ja puolustusministeriö Helsingin Kasarmitorilla 13. maaliskuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Puolustusministeriökin tyrmää neuvonantaja-esityksen: Asiantuntemus on jo pääministerin käytössä

Ministeriö pitää ennenaikaisena sitovien organisaatiomuutosten tekemistä Nato-jäsenyyteen liittyen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myös puolustusministeriö suhtautuu kielteisesti kaavailtuun pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan ja -yksikön perustamiseen valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Puolustusministeriön lausunto asiasta valmistui tänään. Aiemmin tällä viikolla pääesikunta toimitti kriittisen lausuntonsa asiasta.

Myös muut ministeriöt ovat suhtautuneet ehdotukseen pääosin kielteisesti. Ehdotusta uuden viran ja yksikön perustamiseksi on perusteltu muun muassa Nato-jäsenyyden tuomalla tarpeella vahvistaa pääministerin turvallisuuspoliittista asiantuntemusta.

”Nykyinen Nato-asioiden käsittely, jossa valmistelu tehdään puolustusministeriön ja ulkoministeriön johdolla, koetaan puolustusministeriössä toimivaksi”, katsotaan ministeriön lausunnossa, jonka ovat toimittaneet kansliapäällikkö Esa Pulkkinen sekä osastopäällikkö Teemu Penttilä.

Puolustusministeriö katsoo myös, että ”on ennenaikaista tehdä sitovia organisaatiomuutoksia Suomen liittymisprosessin tässä vaiheessa, koska tarkempaa tietoa Nato-jäsenyyteen liittyvien tehtävien lukumäärästä ja resurssitarpeesta ei vielä ole”.

Puolustusministeriö pitää myös tärkeänä, ”ettei luoda päällekkäisiä
toimintoja, jotka johtaisivat resurssien tehottomaan käyttöön, ennen kuin saatavilla on tietoa Nato-jäsenyyden konkreettisista vaikutuksista.”

Puolustusministeriö katsoo, että Nato-asioiden kansallinen valmistelu tulisi tässä vaiheessa toteuttaa olemassa olevia rakenteita ja menettelyjä soveltaen.

”Uusien tehtävien ja toimintojen perustamisen sijaan tulee kehittää yhteistyötä turvallisuuspoliittisissa asioissa ja varmistaa tehokas tiedonkulku.”

Uusien toimintatapojen ja tehtävien luominen edellyttäisi puolustusministeriön  mukaan ”laajapohjaista ja yhteistyössä tehtyä perusteellista valmistelua”.

Puolustusministeriö korostaa myös, että ministeriöiden turvallisuuspoliittinen asiantuntemus on jo nykyisin pääministerin käytettävissä.

LUE MYÖS:

Ex-kansliapäällikkö Sanna Marinin neuvonantaja-esityksestä: Tarkoittaisi ministeriöiden epäonnistuneen

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)