Verkkouutiset

Hallitus iltakoulussa Säätytalossa elokuussa 2020. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURI HEIKKINEN / VALTIONEUVOSTO

Ex-kansliapäällikkö Sanna Marinin neuvonantaja-esityksestä: Tarkoittaisi ministeriöiden epäonnistuneen

Arto Rädyn mielestä erillisten toimijoiden myötä kokonaiskuva saattaa jopa heikentyä.
Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeriössä aiemmin kansliapäällikkönä toiminut kenraaliluutnantti (res.) Arto Räty suhtautuu varsin epäillen tarpeeseen perustaa pääministerille turvallisuuspoliittinen neuvonantaja ja -yksikkö valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.

– Jos tällainen yksikkö tarvitaan, tarkoittaa se minun tulkintani mukaan sitä, että puolustusministeriö ja puolustusvoimat sekä ulkoministeriö olisivat epäonnistuneet tehtävissään tukea valtioneuvostoa riittävällä tiedolla ja osaamisella, Räty arvioi Verkkouutisille.

Uskotko, että näin on?

– Tätä minun on vaikea uskoa. Olen urallani nähnyt, miten ulkoministeriö, puolustusministeriö ja puolustusvoimat ovat hyvässä yhteistyössä pystyneet tuottamaan tarvittavan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen tiedon ja faktapohjan valtioneuvoston käyttöön. Kun en ole hallituksen sisällä, en kuitenkaan tiedä, mitä siellä käytännössä on tapahtunut.

Arto Räty korostaa, ettei halua ottaa jyrkkää kantaa asiaan.

– En ole ollut mukana näissä keskusteluissa enkä tunne tähän vaikuttavia argumentteja taustalla.

Puolustusminsiteriön ex-kansliapäällikkö Arto Räty 28. syyskuuta 2020. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uuden yksikön perustaminen valtioneuvoston kansliaan voi Rädyn mukaan kuitenkin johtaa tilanteeseen, jossa nykyinen yhteistyöhön ja tiedon jakamiseen perustuvasta mallista siirrytään erillisiin toimijoihin ja kokonaiskuva saattaa jopa heikentyä.

Keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd.) jo toppuutteli ehdotusta turvallisuuspoliittisen neuvonantajan ja -yksikön perustamisesta jo lähiviikkoina. Marin totesi SDP:n tiedotustilaisuuden yhteydessä, että asian voi toimeenpanna myös seuraava hallitus.

Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pohtii käytännössä neljä tahoa: tasavallan presidentti ja hänen kansliansa, ulkoministeriö, puolustusministeriö sekä pääministeri ja hänen kansliansa.

– Tärkeintä olisi, että Suomi pystyy hyödyntämään jo olemassa olevien instituutioiden tuottaman tiedon mahdollisimman hyvin. Meillä on Suomessa tapana luoda helposti uusia rakenteita, vaikka kannattaisi ehkä katsoa ensin, mitä saamme jo olemassa olevista irti, Räty toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)