Verkkouutiset

Professorin mukaan velkaantumisen hidastamiseksi on toimittava nyt. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Professori: Osoitettava, että pystymme velanoton hidastamiseen kestävällä tavalla

Peter Nybergin mukaan nopeat elintason supistamistoimet ovat avainasemassa velkaantumisen hidastamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori, VTT, entisen valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Peter Nybergin mukaan julkisen talouden leikkaukset tai veronkorotukset ovat keino hidastaa Suomen valtionvelkaa. Nyberg kirjoittaa keskiviikkona julkaistussa blogitekstissään, että tulevan hallituksen haasteena on löytää keinoja, jotka ovat sekä nopeita, että oikeudenmukaisia.

– Nykytilanteessa olisi pyrittävä välttämään toimia jotka korostavat yhteiskunnallisia jakolinjoja ja lisäävät halua tulevaisuudessa mitätöidä tehtyjä uudistuksia, Nyberg kirjoittaa.

Nybergin mukaan Suomen velkaantuminen ei ole vielä herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja siksi sen hidastamiseksi onkin toimittava nyt, jotta Suomi säilyttää korkean luottoluokituksensa ja matalahkot korot.

– Sen takia olisi oleellista nopeasti osoittaa, että pystymme velanoton hidastamiseen kestäväksi arvioitalla tavalla, Nyberg perustelee blogissaan.

Talouskasvun varaan ei velkaantumiskeskustelua voi jättää.

– Lähivuosina on edessämme pikemminkin hidastuva kuin nopeutuva kasvu. … Edellytykset tuotannon arvon nopeaan nostamiseen eivät siten ole Suomessa lähiaikoina erityisen hyviä, Nyberg huomauttaa.

Nyberg on kirjoittanut aiheesta myös aiemmin keväällä.

– Tulevan hallituksen ensisijainen tehtävä on käytännössä alentaa tavallisen suomalaisen aineellista elintasoa tuntuvasti, hallitusti ja pitkäksi ajaksi. Tähän on useita hyvin tiedossa olevia syitä, kirjoitti Nyberg blogissaan huhtikuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)