Verkkouutiset

Tuhoutunut venäläinen panssarivaunu Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Professori: Odotan innolla Venäjän tappiota

Historioitsijan mukaan venäläisten on hylättävä suurvaltakuvitelmansa.

Johns Hopkinsin ja Cardiffin yliopistojen kansainvälisten suhteiden venäläissyntyisellä professorilla Sergey Radchenkolla on selvä käsitys siitä, mitä Venäjän tulee kokea, ja että se hyötyisi siitä myös itsekin.

– Odotan innolla Venäjän täydellistä tappiota Ukrainassa. Se ei tule helpolla, ja edelleen on olemassa sisäsyntyinen riski vaaralliseen eskalaatioon, mutta on silti joitain aiemmin mainitsemattomia hyötyjä, jotka eivät vähiten hyödyttäisi Venäjää itsestään.

Neuvostoliiton ulkosuhteisiin erikoistunut Radchenko huomauttaa, että venäläiset eivät hahmottaneet Neuvostoliiton hajoamista häviönä.

– Suurin hyöty olisi koko kunnollinen nöyryytys. Tarkoitan kunnollinen. Ei kuten vuonna 1991, jolloin jäi vaikutelmaksi, että Neuvostoliitto romahti vain oman painonsa alla. Sitä ei kukistettu, vaan se lähinnä kukisti itse itsensä. Tämän takia niin moni venäläinen (virheellisesti) syyttää [Mihail] Gorbatšovia maanpetoksesta.

– Venäjän heikkouden syytettiin johtuvan 1990-luvun kaaoksesta. [Vladimir] Putin nousi valtaan lupauksellaan tuoda voimaa. Hänen vallan väärinkäyttönsä, korruptio, ihmisoikeuksien loukkaukset ja demokraattisten instituutioiden rapauttaminen hyväksyttiin voimakkuudesta annetun lupauksen tähden.

Radchenko huomauttaa, että venäläisille mielikuva kansakunnan suuruudesta ja voimakkuudesta sekä sen ulkonaiset tunnusmerkit ovat keskeisiä.

– Venäjä on ehkä ollut köyhä, korruptoitunut ja autoritaarinen, mutta Putinin nähtiin investoivan armeijaan ja rakentavan Venäjän ”suuruutta”. Ja venäläiset ovat aina olleet heikkoina suuruuteen. He antaisivat vaikka paidan päältään saadakseen hämärän lupauksen suuruudesta.

-Paraateja, paraateja, paraateja. Tankkeja, tankkeja, tankkeja, Ohjuksia, ohjuksia, ohjuksia. Jopa ”liberaalit” venäläiset ovat olleet salaa viehättyneitä kuvitelmasta ”vakaana ja ylpeänä seisovasta Venäjästä”. Olen niin iloinen siitä, että Ukraina puhkaisi reiän tähän kuvitelmaan. Suuren ammottavan aukon.

Radchenko toivoo, että ehkä nyt Venäjä hylkäisi suurvaltakuvitelmansa ja myöntäisi valtakunnan todellisen tilan.

– Toivon, että kaikki kiihkoisänmaallisuus, kaikki ylimielisyys, kaikki typerät harhakuvitelmat katoavat nyt tyhjiöön. Venäjä on köyhä, korruptoitunut ja autoritaarinen. Ja se on aidosti huono kaikessa. Se tulee Ukrainan voittamaksi. Riemuisaa. Ehkä tästä seuraa jotakin hyvää, mutta ensin Venäjän tulee hyväksyä mitä se on eikä mitä se on aina esittänyt olevansa.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS