Verkkouutiset

Tuoreen terrorismitutkinnan esitutkintojen aikana takavarikoitiin neljä 3D-tulostettua ampuma-asetta. LEHTIKUVA / HANDOUT / RANTANEN ANNA POL KRP

Professori HS:lle: Näen 3d-aseet turvallisuusuhkana

3d-tulostettujen aseiden valmistaminen on huolestuttavan helppoa, kertovat asiantuntijat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusrikospoliisin mukaan 3d-tulostimella valmistetut aseet ovat Euroopan laajuinen kasvava ilmiö, kertoo Helsingin Sanomat. Myös Suomessa tilanne vaikuttaa samanlaiselta.

Aihe on noussut ajankohtaiseksi, kun Suomen poliisi löysi 3d-tulostettuja FGC-9-konepistooleita äärioikeistolaisen ryhmittymän hallusta Lahden seudulla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Poliisille on paljastunut joitakin yksittäisiä 3d-tulostettuja aseita muiden rikosten ohessa sekä muutamia ammattimaisia 3d-aseiden valmistustapauksia. FGC-9-tyyppisiä 3d-tulostettuja aseita liikkuu arvion mukaan Suomessa rikollisilla markkinoilla joitakin kymmeniä, kertoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Antti Hyyryläinen.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Mika Salmi pitää tilannetta huolestuttavana. Hänen mukaansa aseiden valmistaminen 3d-tulostamalla on yhä vain helpompaa.

– Erilaisia valmistusohjeita löytyy aiempaa enemmän netistä. Se madaltaa kynnystä valmistaa aseita, Salmi kuvailee.

Salmen mukaan huolestuttavaa on myös se, ettei 3d-aseiden valmistamiseen vaadita huomattavia taloudellisia panostuksia tai erityistaitoja.

– Netistä löytyviä ohjeita seuraamalla pääsee pitkälle. Aikaa ja vaivaa se tosin vaatii, Salmi sanoo.

Tuoreen tapauksen johdosta Salmi pitää 3d-aseita Suomessa jonkinasteisena turvallisuusuhkana. Salmi on huolestunut myös siitä, mikäli nuoret alkaisivat kokeilla aseen osien tulostamista.

– He eivät välttämättä ymmärrä, että jo yhden osan tulostamalla voi syyllistyä rikokseen ja saada varsin kovan rangaistuksen. Lisäksi he voivat loukata itsensä ja muita, Salmi korostaa.

Ampuma-aseiden ja niiden osien valmistaminen ja hallussapito ilman lupaa, on Suomessa rangaistavaa. Lisäksi 3d-valmistetuissa aseissa on aina riski, että ne eivät toimi oikein, jolloin voi vahingoittaa itseään tai muita, kertoo Salmi.

 

LUE MYÖS: Konepistooleita tulostimella – poliisi sai terrorismirikosten esitutkinnan valmiiksi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)