Verkkouutiset

Nuoret ja älypuhelimet. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Professorin mukaan digi on keskeinen syy nuorten osaamisen laskuun

Pisa-tulosten romahtaminen on herättänyt huolta useissa länsimaissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusimmat Pisa-tulokset ovat herättäneet huolta länsimaisten nuorten osaamistason jyrkästä laskusta Suomessa ja useissa muissa länsimaissa.

Matematiikan ja sen opetuksen professori, tietokirjailija Timo Tossavainen katsoo mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että teknologian ja älylaitteiden liiallinen käyttö koulutuksessa on yksi merkittävä syy taustalla.

Tossavainen kertoo olevansa huolissaan siitä, että teknologian alkuperäinen tarkoitus helpottaa oppimista on johtanutkin päinvastaiseen tulokseen.

– Seurauksena oli oppimistyön korvautuminen näennäisoppimisella, jossa huomio keskittyi oikeiden vastausten pikaiseen löytämiseen eikä siihen, miten oppilaiden todellinen ymmärrys oikeista ratkaisuprosesseista kehittyisi, Tossavainen varoittaa.

Professorin mukaan läntisen maailman nuorison osaamistason laskuun on muitakin syitä, mutta monet näistä liittyvät lasten ja nuorten elämän digitalisoitumiseen.

Mobiililaitteiden liiallinen käyttö on vaikuttanut koululaisten keskittymiskyvyn, fyysisen kunnon ja yleisen mielenterveyden heikentymiseen.

– Nyt niitetään ennen kaikkea tämän kehityksen satoa. Oppimistulosten romahduksen syytä on turha etsiä opettajien osaamisen tai oppimateriaalien laadun heikkenemisestä, Tossavainen toteaa.

Pisa-tulosten romahdusta on pyritty selittämään myös koronaepidemialla ja siitä seuranneilla erityisjärjestelyillä opetuksessa. Tossavainen muistuttaa, että esimerkiksi useissa Aasian maissa ei ole tapahtunut samanlaista Pisa-tulosten romahdusta.

– Pisa-tuloksemme eivät siis tyhjentävästi selity pandemian avulla, vaan niissä näkyy pidemmällä aikavälillä tapahtunut kehitys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)