Verkkouutiset

Euroopan parlamentin päärakennus Strasbourgissa Ranskassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Professori arvioi Ylellä elpymispakettia: Tämä voi johtaa ongelmiin

Elpymispaketin rahat jaettiin niin, että pahimmin koronasta kärsineille ja taloudellisesti hankalassa tilanteessa oleville maille annettiin eniten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professorin Päivi Leino-Sandbergin mukaan Euroopan Unionin vuonna 2020 hyväksymä elpymispaketti on isointa, mitä EU:ssa on viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut. Tällä hetkellä Leino-Sandberg tutkii EU:n elpymispaketin rahankäyttöä. Asiasta kertoo Yle.

Hänen mielestään suurin ongelma on, että suuria rahamääriä jaetaan kiireessä ja ilman asianmukaista valvontaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Rahaa on valtava määrä, ja se pitäisi saada hyvin nopeasti käytettyä. Se johtaa ongelmiin.

Euroopan Unionin elpymispaketti hyväksyttiin koronapandemian aikana vuonna 2020 tarkoituksena auttaa jäsenmaita selviämään koronan aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista. Euroopan komissio otti yhteisvelkaa yli 700 miljardin euron edestä.

Elpymispaketin rahat jaettiin niin, että pahimmin koronasta kärsineille ja taloudellisesti hankalassa tilanteessa oleville maille annettiin eniten. Esimerkiksi Italia voi saada paketista jopa 195 miljardia euroa, kun Suomi vain vajaat 2 miljardia. Rahat tulee käyttää 2026 mennessä.

Leino-Sandbergin mukaan keskeinen ongelma on, että paketti saatiin vireille liian myöhään. Koronaelpymispaketin varoja ei käytetä koronasta elpymiseen.

Paketti on eräänlaista budjettitukea, jossa jäsenmaat saavat valita kohteensa itse. Ehtoina on, että vähintään 37 prosenttia hankkeista pitää laittaa vihreään siirtymään ja vähintään 20 prosenttia digitalisaatioon. Kansallinen suunnitelma pitää hyväksyttää komissiossa.

Leino-Sandbergin mukaan komissio pimittää tärkeää tietoa nimenomaan liittyen EU-maiden kansallisiin suunnitelmiin.

– Kansallinen suunnitelma on yleistason väljää tekstiä. Ei sen perusteella tiedä, mistä todella on sovittu. Se ilmenisi pöytäkirjoista ja sähköpostivaihdosta. Mutta niitä komissio ei halua antaa, Leino-Sandberg sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)