Verkkouutiset

Presidentinvaalin ensimmäinen äänestyskierros on määrä pitää 28. tammikuuta 2024. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Presidentiksi on aina valittu persoona

Juha-Pekka Tikka
Juha-Pekka Tikka
Juha-Pekka Tikka on Verkkouutisten vastaava tuottaja, politiikka.
Lähihistoria kertoo suomalaisten haluavan ulkopoliittista pätevyyttä ja värikästä painavuutta.

Minkälaisia persoonia suomalaiset ovat valinneet presidentiksi? Ajattele heidän värikkyyttään tai värittömyyttään.

He ovat olleet K.J. Ståhlberg, Lauri Relander, P.E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi, Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

Sotien jälkeiset presidenttimme ovat siis Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen ja Niinistö.

Heillä on yhteisiä piirteitä.

Jokainen on ollut enemmän tai vähemmän oman tiensä kulkija, joka on erottunut ehkä virkamiesmäisistä poliitikoista ja voinut olla etäällä puolueestaankin. Ulkopoliittiset meriitit ovat korostuneet, varsinkin kun kyse oli Neuvostoliiton ajasta.

Ulkopolitiikan vahva taitaminen on ollut peruskynnys, jonka presidentit ovat ensin ylittäneet. Se pitää olla kunnossa.

Lisäksi on vaikuttanut olevan eduksi olla vahva ja vankka, mutta ehkä räväkkäkin henkilö, joka on osoittanut, että poweria löytyy.

Jokin erikoisuus tai räiskyvyys ei välttämättä ole haitaksi. On sopinut olla jossain määrin kiistelty, ei ole haitannut edes ärsyttää monia.

Tämä voi yllättää, jos uskoo politiikassa aina pinnalle siivilöityvän harmautta. Presidentinvaalissa asia saattaakin olla toisin. Ehkä kansa haluaakin osaavan ja kiinnostavan henkilön, jonka ei pidäkään olla syvimmällä päivänpolitiikan sisällä, joka ei ole kokouksissa istumisen harmaannuttama pyrkijä tai joka ei ole vuosikausien kompromissien teon muovaama, sisäänpäin kääntynyt sanahelistäjä.

Nynnyä suomalaiset eivät ole presidentiksi valinneet.

Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa saattoi olla jäljillä, kun hän kuvaili (Karjalainen 27. syyskuuta 2023), että ”(Alexander) Stubbin persoona on aina herättänyt ristiriitaisia tunteita ja myös suoranaisesti ärsyttänyt isoa joukkoa kansalaisia. Toki hänestä löytyy tällä tavoin myös jotakin sellaista rosoa, jollaista presidenttikisassa on menestyäkseen Suomessa aina vaadittu. Presidenttimmekään eivät ole olleet tasaisen tallaajia”.

Alexander Stubb nimitetään lauantaina virallisesti presidenttiehdokkaaksi. Hänen lisäkseen kärkiehdokkaita tammikuun vaalissa lienevät Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho ja Olli Rehn sekä Jutta Urpilainen.

Kuka heistä on pätevin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa osaamisessa?

Kenellä olisi sopivaa jotakin sellaista rosoa?

LUE MYÖS:
Kuka presidenttiehdokas on pätevin ulkopolitiikassa? (VU 25.9.2023)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)