Verkkouutiset

Lumen peittämät raitiovaunukiskot ja raitiovaunupysäkki Kaivokadulla Helsingissä keskiviikkona 14. helmikuuta 2024. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n poliittiset lakot hiljentävät pääkaupunkiseudulla suuren osan julkisesta liikenteestä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Poliittisille lakoille enimmäiskesto – ”Rajanveto vaikeaa ilman lakia”

Markus Äimälän mukaan tuntimääristä keskusteltaessa sivuun jää usein itse pääkysymys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiainjohtaja Markus Äimälä kirjoittaa blogissaan poliittisten lakkojen laillisuudesta.

– Keskustelu poliittisten lakkojen sallittavuudesta muualla Euroopassa on käynyt viime päivinä kiivaana. Kiistely on pyörinyt lähinnä sen ympärillä, kuinka pitkä poliittinen lakko on sallittu, Äimälä kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän kiinnittää huomiota siihen, että erityisesti esillä on ollut Ruotsi, jonka tilanteesta on esitetty monenlaisia arvioita. Äimälä huomauttaa, että lainsäädäntöä poliittista lakoista ei Ruotsissa ole.

– Oikeuskäytäntöäkään muutamaa tuntia pidemmän poliittisen lakon sallittavuudesta ei löydy suuntaan eikä toiseen. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että vain lyhyt protestiluonteinen toimenpide olisi sallittu. Tämän voi perustellusti katsoa tarkoittavan korkeintaan muutaman tunnin lakkoa.

Äimälä katsoo, että tuntimääristä keskusteltaessa tuntuu kuitenkin usein jäävän sivuun itse pääkysymys.

– Olennaista on loppujen lopuksi se, että poliittisia lakkoja on mahdollista rajoittaa ja niitä on myös rajoitettu muissa Pohjoismaissa ja itse asiassa suuressa osassa Euroopan maita.

Joissain maissa poliittiset lakot on kokonaan kielletty, kuten Saksassa ja Britanniassa.

– Toisissa rajoitukset ovat epätäsmällisempiä, etenkin jos ne perustuvat pitkälti oikeuskäytäntöön. Esimerkiksi Tanskassa korkeintaan muutaman tunnin pituinen poliittinen lakko on sallittu, mutta aivan tarkkaa tuntimäärää ei ole lyöty lukkoon.

Suomessa poliittiset lakot ovat tällä hetkellä sallittuja ilman rajoituksia. Äimälän mukaan on korkea aika asettaa rajat poliittisille lakoille, kuten muissakin Pohjoismaissa on tehty. Tämä edellyttää uutta lainsäädäntöä.

– Hallitusohjelman mukaan poliittisille lakoille ollaan asettamassa täsmällinen enimmäiskesto, 24 tuntia. Täsmällisen rajan säätäminen on järkevä linjaus. Viimeaikainen väittely poliittisten lakkojen sallitusta enimmäiskestosta muissa maissa osoittaa, että sallitun ja kielletyn poliittisen lakon välinen rajanveto on vaikeaa ilman selvää lainsäädäntöä, Äimälä kirjoittaa.

Hänen mukaansa kysymys on mitä suurimmassa määrin myös oikeusvarmuudesta.

– Kun laittoman poliittisen lakon seurauksena on velvollisuus maksaa hyvityssakkoa, on tärkeää tietää, missä sallitun ja kielletyn välinen raja tarkalleen sijaitsee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)