Verkkouutiset

Marko Kilven mukaan toissa vuonna oli 51 henkirikosta, joissa tekijänä oli alaikäinen. Normaalisti niitä on ollut 9-16 vuodessa. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Poliisikansanedustaja nuorten henkirikoksista: Jotain on pielessä ja pahasti

Marko Kilven mukaan ei voi olla niin, että vasta silloin reagoidaan, kun veri lentää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yli 20 vuotta tuli tehtyä poliisitöitä ja käytännössä koko ajan ennalta estävää työtä lasten ja nuorten parissa. Se on toimintaa, jossa samat asiat toistuvat tasaisella syklillä. Yksi ongelma ja oire kun painuu alas, niin toinen nostaa päätään, kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa perusaiheita ovat näpistely, päihteet, liikenne ja kiusaaminen.

– Väkivallastakin puhutaan kyllä, mutta ei ole tarvinnut aiemmin puhua puukottamisesta. Toisten tappamisesta. Ne ovat tämän päivän ilmiöitä ja aivan selvästi leviäviä sellaisia, Kilpi kirjoittaa.

Hän toteaa, että nämä eivät ole pelkästään isojen paikkakuntien ja pääkaupunkiseudun ilmiöitä.

– Pienellä paikkakunnalla, Siilinjärvellä 13-vuotias puukotti vastikään 15-vuotiasta ja tilanteesta aiheutui hengenvaaralliset vammat. Uhri on leikattu ja tilanne on nyt saatu stabiloitua.

Hän sanoo, ettei ole nyt päässyt puhumaan näistä asioista kouluilla, mutta eduskunnassa kyllä.

– Olen jo pitempään nostanut lasten ja nuorten väkivaltaista käyttäytymistä esille ja vaatinut asiassa toimenpiteitä. Niitä ei ole näkynyt. Miksi?

– Aika monen vuoden kokemuksella voin sanoa, että lasten ja nuorten ongelmat ovat sellaisia, joista kovasti huolestutaan, mutta vähän niille mitään tosiasiallisesti tehdään. Vakuutellaan kovasti, että asioille pitää tehdä jotain, mutta saman tien tulee niitä tärkeämpiä aikuisten juttuja, joilla lasten ja nuorten asiat pyyhkäistään syrjään. Niin monta kertaa olen tämän todistanut tapahtuvan entisessä elämässä poliisina kuin nyt kansanedustajana, Kilpi jatkaa.

Yleensä hänen mukaansa käy niin, että pitää tapahtua jotain erityisen vakavaa, ennen kuin kunnolla herätään.

– Mutta niidenkin tapausten kohdalla varsin pian arki sai taas kiinni ja sama ralli jatkui. Lapset vaativat jatkuvaa huomiota ja huolenpitoa. Ei voi olla niin, että vasta silloin reagoidaan, kun veri lentää, Kilpi kirjoittaa.

Hänen mukaansa liian usein lapset saavat kasvaa automaattiohjauksella niin perhe-elämässä kuin kouluissakin. Merkittävimpänä kasvattajana toimii kännykkä.

– Se johtaa tilanteeseen, jossa lapsi reagoi pettymyksiin ja vastoinkäymisiin erittäin rajulla ja lopullisellakin tavalla ja hyvin usein on niin, ettei lapsi ymmärrä, millaisia seurauksia teolla on.

Näin on viime aikoina usein tapahtunut, Kilpi toteaa.

– Otetaan puukko matkaan ja käytetään sitä varsin mitättömässäkin ristiriitatilanteessa ja vasta sitten alkaa valjeta, millaisia seurauksia sillä on, kun toista puukottaa. Siinähän voi kuolla! Tässä on yksi poliisin ennaltaehkäisevän työn perustavoitteista – kertoa lapsille tekojen seurauksista, hän kertoo.

Nyt sellaiselle työlle olisi Kilven mukaan kysyntää enemmän kuin koskaan.

– Ei ole millään tavalla normaalia, että lapset kulkevat kaduilla puukko taskussa, eikä ole millään tavalla normaalia, että lapset puukkottelevat ja jopa tappavat toisiaan suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Jo toissa vuonna oli 51 henkirikosta, joissa tekijänä oli alaikäinen. Normaalisti niitä on 9-16. Jotain on pielessä ja pahasti. Kannattaa herätä nyt, kansanedustaja kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)