Poliisi muistuttaa, että se puuttuu kaikkiin koulu-uhkauksiin matalalla kynnyksellä ja uhkausten tekijät jäävät lähes poikkeuksetta kiinni.
Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on ollut tämän vuoden aikana selvitettävänä useita kouluihin kohdistuneita uhkauksia. Eniten uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös alakouluissa.
Tällä hetkellä uhkauksia esitetään tyypillisimmin sosiaalisen median kanavista Jodelissa, jossa voi kirjoittaa anonyymisti. Vaikka viesti olisi lähetetty nimettömänä, sen lähettäjän henkilöllisyys on mahdollista selvittää.
– Aina kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä, vaikka se olisi julkaistu Jodelissa. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti, kertoo rikoskomisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta tiedotteessa.
Poliisin mukaan uhkaukset ovat yleensä tarkoitettu ”vitsiksi”, mutta seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus nuorelle ja hänen huoltajalleen voivat tulla täytenä yllätyksenä.
Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja. Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa.
Koulu voi myös antaa uhkauksen esittäjälle omat sanktionsa. Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon.
– On hyvä tiedostaa, että uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen ”vain läppää”. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Sartanen muistuttaa.
Alaikäisestä koulu-uhkauksen tekijästä kirjataan myös lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.
– Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme huoltajia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista, Sartanen toteaa.