Verkkouutiset

Susi kulkee keväthangella Kuhmon rajavyöhykkeellä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Poikkeusluvilla sallittua susien metsästystä rajoitetaan

Asetus on voimassa poronhoitoalueen ulkopuolella.

Suomen riistakeskuksen toimivaltaa myöntää poikkeuslupia suden metsästykseen poronhoitoalueen ulkopuolella rajoitetaan asetuksella.

Poikkeuslupia voidaan myöntää 1.2.2023 alkaen enintään 28 yksilön metsästämiseen. Määrään sisältyy myös muu tietoon tuleva kuolleisuus, kuten poliisin lopettamat sekä liikenteessä kuolleet yksilöt.

Käytännössä rajoitus kohdistuu vahinko- ja turvallisuusperusteisten poikkeuslupien myöntämiseen. Rajattuun enimmäismäärään sisältyy myös muu tietoon tuleva kuolleisuus. Poikkeusluvilla myönnettävä enimmäismäärä (28 yksilöä) siis pienenee, kun tietoon tulee esimerkiksi poliisin lopettamat sekä liikenteessä kuolleet yksilöt.

– Asetus on voimassa poronhoitoalueen ulkopuolella. Poronhoitoalueen ulkopuolella sudet aiheuttavat vahinkoa pääasiassa lampaille ja koirille. Lisäksi säännöllisesti asutuksen läheisyydessä liikkuvat sudet aiheuttavat huolta asukkaissa. Eräissä tapauksissa poliisin lisäksi Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeuslupia tämänkaltaisissa tilanteissa, maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessa.

Asetus ei ota kantaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Linjaukset kannanhoidollisesta metsästyksestä tehdään kevään aikana susikannan hoitosuunnitelman päivittämisen yhteydessä.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli 2022 maaliskuussa 290 sutta ja marraskuussa 90 prosentin todennäköisyydellä 367–482 sutta. Suomen susikanta on kasvanut keskimäärin 16 prosenttia vuodessa (2017 lähtien).

– Susikannan kasvu edelleen mahdollistuu, vaikka poikkeusluvilla myönnettäisiinkin enintään 28 yksilön poistaminen. 28 yksilöä on vajaa 10 prosenttia maaliskuun kanta-arvion alarajasta ja 7,6 prosenttia arvioidusta marraskuun kannan koon alarajasta.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)