Verkkouutiset

Putkilinjojen vuodot aiheuttavat riskejä siviilimeriliikenteelle ja merkittäviä ympäristövahinkoja. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Pohjoismaiset puolustusministerit keskustelivat Nord Stream -vuodoista

Suomi, Islanti ja Norja tukevat Tanskaa ja Ruotsia tapauksen tutkinnassa.

Pohjoismaiset puolustusministerit kokoontuivat perjantaina puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) aloitteesta virtuaaliseen konsultaatioon Nord Stream -maakaasuputkien vuodoista ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskustelu käytiin Nordefcon salatulla kuva- ja ääniyhteydellä.

– Me, pohjoismaiset puolustusministerit, olemme erittäin huolissamme Nord Stream -putkilinjojen vaurioista kansainvälisillä vesillä Itämerellä. Kaikki tällä hetkellä saatavilla olevat tiedot viittaavat tahalliseen sabotaasiin lähellä Tanskan ja Ruotsin kansallisia rajoja. Sitä ei voida sulkea pois, että kyseessä on holtiton hyökkäys Euroopan energiainfrastruktuuria vastaan ja yritys horjuttaa jo ennestään kireää turvallisuustilannetta. Putkilinjojen vuodot aiheuttavat riskejä siviilimeriliikenteelle ja merkittäviä ympäristövahinkoja.

Suomi, Islanti ja Norja ovat valmiita tukemaan Tanskaa ja Ruotsia kaikin mahdollisin keinoin tapauksen tutkinnassa.

– Olemme tiiviissä yhteydessä toisiimme koskien tapausta ja yleistä turvallisuustilannetta Itämeren alueella ja sen ulkopuolella.

– Lisäksi Pohjoismaat tukevat määrätietoisesti Ukrainaa. Emme tunnusta laittomien kansanäänestysten tai liitosten tuloksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina sopimukset neljän Ukrainan alueen (Donetsk, Luhansk, Zaporižžja ja Herson) liittämisestä Venäjään.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS