Verkkouutiset

Asuntoesittely Espoon Tapiolassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pia Kauma: Velkakatto rajoittaisi kykyä hankkia oma koti

Kansanedustajan mukaan Suomen Pankin esittämä velkakatto on esimerkki turhasta sääntelystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen Pia Kauma vastustaa jyrkästi Suomen Pankin esittämää kotitalouksien velkakattoa.

Suomen Pankki haluaisi sitoa kotitalouksien velan maksimimäärän niiden bruttotuloihin. Vuosi sitten Suomen Pankki esitti, että velkaa saisi olla viisi kertaa vuosittaisten bruttotulojen verran.

Kauman mukaan velkakatto hankaloittaa kodin hankkimista erityisesti muuttopainealueilta ja lisää turhaa byrokratiaa.

– Esitetty velkakatto on oiva esimerkki turhasta sääntelystä ja ihmisten liiallisesta holhoamisesta. Ihmiset tietävät itse parhaiten oman taloutensa kantokyvyn yhdessä luoton myöntävän pankin kanssa.

– Vuosi sitten esitetyllä viisinkertaisella maksimivelkasuhteella jopa 20 prosenttia lainoista jäisi myöntämättä. Se rajoittaisi merkittävästi tavallisen ihmisen kykyä hankkia oma koti erityisesti muuttopainealueilta, joilla asuntojen hinnat ovat korkeita. Kovimmin tällainen muutos iskisi nuoriin ensiasunnon ostajiin, Kauma toteaa tiedotteessa.

Ylivelkaantuminen on merkittävä ongelma suomalaisille, ja vallitseva maailmantilanne luo epävarmuutta talouteen. Ne eivät silti Kauman mukaan oikeuta asuntolainojen myöntämistä rajoittavan velkakaton käyttöönottoa.

– Vaikka kokonaisuutena velkaantuneisuus on noussut, sen taustalla on pitkälti taloyhtiölainojen osuuden kasvu sekä toisaalta vakuudettomat kulutusluotot, joilla vaikuttaa myös olevan selvä yhteys maksuhäiriömerkintöjen kasvuun sekä velkakierteisiin. Mielestäni niihin tulisi puuttua ensimmäisenä.

– Asuntolainan ottaminen ei ole lähtökohtaisesti vastuutonta velkaantumista, vaikka maailmantilanteen seurauksena korkotaso saattaakin nousta. Se ei oikeuta esitettyä holhoamismentaliteettia, Kauma sanoo.

Velkakaton sijaan yhtenä ratkaisuna suomalaisten ylivelkaantumiseen Kauma näkee positiivisen luottotietorekisterin käyttöön ottamisen. Positiivinen luottotietorekisteri on valmisteilla oleva rekisteri, johon koottaisiin tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista.

– Positiivinen luottotietorekisteri parantaisi luotonantajien kykyä arvioida luotonhakijoiden luottokelpoisuuta sekä lainanhakijan käsitystä omasta taloudestaan.

– Näin luodaan mahdollisimman tarkka kuva lainanhakijan tilanteesta, jotta jokaiselle saadaan räätälöityä sopivat lainaehdot ilman valtion turhaa holhoamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)